Thomas Diethart heeft op nieuwjaarsdag zeer verrassend het traditionele schansspringen in Garmisch-Partenkirchen gewonnen.

De Oostenrijkse skispringer troefde in twee sprongen de gevestigde orde af en boekte zijn allereerste zege op het hoogste podium. De wedstrijd in de Zuid-Duitse wintersportplaats was de tweede in de Vierschansentournee.

Diethart zweefde naar afstanden van 141 en 140,5 meter en landde daarmee na beide sprongen het verst van iedereen. Hij noteerde de hoogste score van 296,1 punten.

Zijn fameuze landgenoot Thomas Morgenstern eindigde als tweede met een score van 285,1 punten dankzij twee sprongen van 139 meter. Viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann uit Zwitserland werd derde met 278,5 (133,5 en 139 meter).

Komeet

De 21-jarige Diethart is de afgelopen weken als een komeet omhoog geschoten. Hij was tot voor kort eigenlijk onbekende in het skispringen, totdat hij zondag al zeer onverwachts de derde plaats opeiste in de eerste wedstrijd uit de prestigieuze Vierschansentournee in Oberstdorf.

Vanaf de grote schans in Garmisch toonde Diethart geen enkel ontzag voor de favorieten en leverde twee vlekkeloze sprongen af. Hij nam door zijn overwinning ook de leiding in het klassement van de tournee, die zaterdag Innsbruck aandoet.

Schlierenzauer

De tweede plaats voor Morgenstern was minstens zo opmerkelijk. De drievoudig olympisch kampioen ging twee weken geleden nog hard onderuit tijdens de wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt.

Hij verdraaide daarbij zijn knie, brak een vinger van zijn linkerhand en liep enkele zware kneuzingen op. Hij moest er in Oberstdorf nog een beetje inkomen, maar in Garmisch liet hij zien al weer in topvorm te zijn.

Gregor Schlierenzauer stelde teleur. De Oostenrijker die de twee vorige Vierschansentournees won, eindige pas op de achtste plaats. Een derde overwinning op rij is daardoor ver weg.