Rafael Nadal is in Doha het nieuwe jaar begonnen met een overwinning. Andy Murray en David Ferrer verloren in Qatar hun eerste wedstrijden van 2014.

Nadal versloeg woensdag in de tweede ronde van het Qatar Open de Duitser Tobias Kamke, zij het met enige moeite: 6-3 6-7 (3) 6-3. In de kwartfinales treft hij de Let Ernests Gulbis.

De aanvoerder van de wereldranglijst kende weinig problemen in de eerste set, waarin hij zijn enige breakkans direct verzilverde.

In de tweede set pakte Kamke brutaal een voorsprong van 4-1, wat evenwel onvoldoende bleek om dat bedrijf snel te beslissen. Hij kwam pas op gelijke hoogte na de tiebreak, die hij met 7-3 won.

Uitzicht op meer kreeg Kamke niet. Nadal was in de beslissende set stabiel in zijn servicegames en trok de partij met een late break naar zich toe.

Murray

Andy Murray wist de kwartfinales niet te halen in Doha. De Schotse nummer vier van de wereld verloor woensdag in de tweede ronde van Florian Mayer. De Duitser was in drie sets te sterk: 6-3, 4-6, en 2-6. Murray gaf in de tweede set een voorsprong van 3-0 uit handen.

De Brit won dinsdag nog overtuigend in Doha. Hij gunde zijn tegenstander Mousa Shanan Zayed uit Qatar geen enkele game. Murray kende een sterk 2013 met als absoluut hoogtepunt zijn toernooizege op Wimbledon.

Hij moest zich in september na aanhoudende klachten wel laten opereren aan zijn rug. De inmiddels volledig herstelde Murray speelde vorige week zijn eerste wedstrijden in een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.

Ferrer

Een andere Duitser zorgde ook voor een grote verrassing in de tweede ronde. Daniel Brands, de nummer 54 van de wereldranglijst, stuntte door de mondiale nummer drie David Ferrer in twee sets te verslaan: 6-4 7-5.

Brands was in de eerste set sterk in zijn eigen servicegames. Hij gaf slechts drie van de 23 punten weg, waardoor Ferrer nooit uitzicht kreeg op een break. Dat gold wel voor Brands, die een van zijn vijf kansen benutten en daarmee op voorsprong kwam.

In de tweede set pakte de als tweede geplaatste Spanjaard wel een opslaggame af van zijn opponent, die evenwel tweemaal toesloeg en de partij uitserveerde

De zege op Ferrer was de tweede overwinning van Brands op een speler uit de top tien in een half jaar tijd. De Duitser, die in zijn carrière nimmer een ATP-toernooi won, was in juli verrassend te sterk voor Roger Federer. Hij versloeg de Zwitser voor diens thuispubliek in de tweede ronde van het toernooi van Gstaad.

Naast Brands en Mayer staan er met de qualifiers Dustin Brown en Peter Gojowczyk nog twee Duitsers in de kwartfinales in Doha.

Gasquet

Na woensdag is in ieder geval zeker dat het toernooi een andere winnaar krijgt dan vorig jaar. De Franse titelverdediger Richard Gasquet was in de tweede ronde niet opgewassen tegen zijn landgenoot Gaël Monfils: 6-2 7-5.

De nummer negen van de wereld werd in de eerste set driemaal gebroken en in de tweede set eenmaal, juist toen hij op het punt stond een tiebreak af te dwingen.

Wawrinka

Stanislas Wawrinka bereikte woensdag in India met gemak de kwartfinales van het Chennai Open. De Zwitserse nummer een van de plaatsingslijst, die in de openingsronde vrijaf had, won in de tweede ronde op nieuwjaarsdag van de Duitser Benjamin Becker: 6-3 en 6-1.

Michail Joezjni had de jaarwisseling wat minder goed verteerd. De Rus, als tweede gerangschikt, moest in zijn partij tegen Dudi Sela al na vier games opgeven wegens maagproblemen. Zijn opponent uit Israël leidde op dat moment al met 3-1.

Lees ook: Federer te sterk voor Nieminen in tweede ronde Brisbane