Wereldkampioene Marianne Vos heeft het nieuwe jaar niet kunnen inluiden met een overwinning in een veldrit.

Ze eindigde woensdag in de Grote Prijs Sven Nys in het Belgische Baal als tweede achter de Amerikaanse Katherine Compton.

De Britse Nikki Harris reed naar de derde plaats. Sophie de Boer werd vijfde. Vos en Compton bleven vooraan over na de eerste de beste aanval van de Nederlandse. Een lekke band wierp Vos in de laatste ronde terug.

Ze wisselde nog wel van fiets, maar kon Compton niet meer achterhalen. De Amerikaanse, die ook de wereldranglijst aanvoert, was de voorbije weken Vos al twee keer eerder te snel af.

Zowel in Namen als in Heusden-Zolder moest Vos Compton voor zich dulden. Vrijdag wist de regerend wereldkampioene de Amerikaanse wel achter zich te houden bij de Azencross.

Nys

Bij de mannen won Sven Nys voor de twaalfde keer in vijftien edities zijn eigen prijs. De Belg bracht de toegestroomde plaatsgenoten wat zij wilden door met grote voorsprong naar de zege te soleren.

De Tsjech Zdenek Stybar (tweede) en de Belg Niels Albert (derde) mochten figureren in zijn show. Thijs van Amerongen werd zesde.

Nys moest de zege slechts in 2002, 2006 en 2013 aan iemand anders laten. Bij de vorige editie ontbrak hij wegens ziekte, waarvan zijn landgenoot Kevin Pauwels profiteerde.

In de andere twee jaren werd Nys tweede, achter respectievelijk Mario De Clerq en Lars Boom.