Ivan Basso denkt er nog niet aan om te stoppen als wielrenner. De renner van Cannondale hoopt komend seizoen revanche te nemen op de vorige wielerjaargang.

De inmiddels 36-jarige Italiaan voelt zich sterk genoeg om een nieuw seizoen aan zijn carrière vast te plakken. "Je bent oud als je je oud voelt en wanneer je team vindt dat je oud wordt", zegt hij tegen Cyclingnews. "Dat is het begin van het einde."

"Maar zo voel ik me niet en de ploeg denkt daar ook zo over. Er is dit jaar een speciaal gevoel binnen het team, er hangt een sfeer die me motiveert."

Basso miste vorig seizoen de Giro d'Italia en de Ronde van Frankrijk als gevolg van een cyste en stapte af in de Vuelta, maar dat heeft zijn zelfvertrouwen niet beschadigd.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds goed ben. Het is mijn taak om wedstrijden te winnen, maar als dat niet lukt, word ik er door niemand op aangekeken. Er is geen extra druk op mij, omdat de ploegleiding weet dat wielrennen een complexe sport is. Je moet een nederlaag accepteren als je concurrenten sterker zijn dan jij."

Giro

De klimmer zet dit seizoen zijn zinnen op de Giro d'Italia, die hij in 2006 en 2010 won. "Ik vind het prima als mensen sceptisch zijn over mij, dat motiveert en inspireert me alleen maar meer."

"Ik wil het seizoen stap voor stap en wedstrijd voor wedstrijd opbouwen, net zoals ik deed na mijn schorsing in 2009", beschrijft Basso zijn ambities in het komende seizoen. De Italiaan werd in 2007 voor twee jaar geschorst wegens dopingperikelen.

Via kleinere rondes wil de Italiaan zich klaarstomen voor de Giro. "Het is moeilijk uit te leggen, maar als je de vorm hebt om solo in de aanval te gaan geeft dat een speciaal gevoel en dat is alleen mogelijk na maanden van training. Ik voel dat ik dat kan bereiken."