Sporters moeten in de nabije toekomst wellicht haren afstaan voor dopingcontroles. Dat kondigt de nieuwe WADA-voorzitter Craig Reedie aan.

Haaranalyses, die zeer gebruikelijk zijn bij politieonderzoeken, zouden een aanvulling moeten worden op de bestaande detectiemethoden. Momenteel staan sporters bloed- en urinestalen af aan dopingjagers. Sporen van doping blijven langer aanwezig in haren, benadrukt Reedie in The Guardian.

"We testen nu vooral bloed en urine, maar we zullen ook kijken naar andere methodes. Kunnen we bijvoorbeeld haarlokken gebruiken?"

De Brit, die woensdag de taken van John Fahey overneemt, meldt dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een bedrag van zeven miljoen euro heeft gereserveerd voor nieuwe methoden om dopingzondaars te ontmaskeren.

"Er zijn fascinerende ontwikkelingen gaande. We kunnen dingen doen die we ons vroeger niet konden veroorloven. Het is naïef om te denken dat doping wel zal verdwijnen."

Armstrong

Reedie vindt het spijtig dat de zaak-Armstrong zoveel aandacht kreeg in 2013. "We hebben het over gebeurtenissen die zich meer dan tien jaar geleden afspeelden. De UCI heeft de zaken nu veel beter voor elkaar. Natuurlijk was het een sensationeel verhaal, maar we moeten nu verder. Er is nog veel werk te verzetten, er zijn veel gevechten die we moeten voeren."

De nieuwe voorman van het WADA noemt het 'jammer' dat er in Brazilië geen laboratorium met een WADA-accreditatie is gevestigd. De monsters van de voetballers op het WK worden in juni en juli getransporteerd naar Zwitserland.

"Logistiek gezien maakt dat het er niet makkelijker op, maar onmogelijk is het ook weer niet. Er zullen zeshonderd, zevenhonderd tests worden afgenomen op het WK, dat is nogal een verschil met de zesduizend op een Olympische Zomerspelen. Het hele systeem moet gewoon kloppen, zodat de stalen meteen kunnen worden ingevlogen naar Lausanne."