De KNSB heeft nog geen besluit genomen over het doorgaan van het Nederlands kampioenschap marathon na het plotselinge overlijden van Sjoerd Huisman.

Maandag werd bekend dat de marathonschaatsers op 27-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. Zondag zou het kampioenschap verreden moeten worden in Dronten.

"Wij gaan eerst contact opnemen met de familie Huisman en zullen daarna besluiten of er wel of niet een NK komt. Wanneer we dat besluiten nemen, kunnen we nog niet vertellen", laat Arie Koops, directeur sport van de KNSB, weten aan NUsport.

Huisman werd in 2009 Nederlands kampioen op natuurijs. Zijn overlijden werd maandag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi bekend in Thialf. Het NK mass start voor de vrouwen werd daarop afgelast en in plaats daarvan was er een ereronde voor Huisman op de ijsbaan in Heerenveen.

Herdenkingsruimte

Kunstijsbaan De Westfries in Hoorn heeft een herdenkingsruimte ingericht voor Huisman. Ter nagedachtenis aan de medewerker van de schaatswinkel kunnen bezoekers tot en met donderdag 16.00 uur een condoleanceregister tekenen.

De ijsbaan houdt vrijdagavond een herdenkingsdienst voor Huisman. De openbare herdenkingsceremonie begint vrijdag om 18.00 uur.

''Vrienden, familie en collega's zullen voor Huisman een ereronde schaatsen. Jeugdleden van ijsvereniging Solid Aqua zullen daarbij de baan met fakkels verlichten'', kondigt locatiemanager Eddy Bakker van De Westfries aan. 

Volgens Bakker is het een uitdrukkelijke wens van de familie om op het ijs afscheid te kunnen nemen van Sjoerd. De ijsbaan werkt daar graag aan mee, omdat de banden tussen de familie en De Westfries hecht zijn. De manager van De Westfries verwacht vrijdagavond 1000 tot 3000 belangstellenden.

De uur durende plechtigheid bestaat verder uit een aantal toespraken en muziek. Op een groot scherm worden foto's getoond van de hoogtepunten uit Huismans schaatscarrière.

Crematie

Huisman wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd.

Het condoleanceregister ligt in de zaal de Hoge Noor, vermeldt de website van De Westfries. Daar hangt onder meer ook het kampioensshirt van Huisman. Op het online condoleanceregister voor Huisman stonden dinsdag ruim 400 reacties.

Lees de column van Thijs Zonneveld over Sjoerd Huisman