Team Liga overweegt juridische stappen te nemen tegen schaatsbond KNSB om ervoor te zorgen dat Yvonne Nauta alsnog aan de olympische drie kilometer kan deelnemen. Dat laat coach Marianne Timmer dinsdag aan NUsport weten.

"We zijn nu aan het overleggen met het management en de advocaten om te kijken wat ons strijdplan wordt", laat Timmer in een reactie weten. "Maar we laten het hier zeker niet bij zitten. We gaan zeker stappen ondernemen."

Team Liga zal hoogstwaarschijnlijk eerst naar de geschillencommissie van de schaatsbond stappen.

De KNSB besloot dinsdag vast te houden aan de aanwijsvolgorde waarin het derde startbewijs op de drie kilometer naar Annouk van der Weijden gaat. Tijdens het OKT in Thialf werd Nauta in haar rit op de drie kilometer gehinderd door Linda de Vries terwijl zij ogenschijnlijk sneller was dan Van der Weijden.

"De beste schaatsers gaan nu niet naar Sotsji", verklaarde Timmer dinsdag stellig. "We hebben aan de hand van schema’s aangetoond dat Yvonne sneller was. Zij wordt ook nog elke week beter, ze trekt die lijn door."

"Daarnaast behoort Yvonne met die tijd tot de wereldtop", doelt ze op de mogelijkheid van een aanwijsplek voor een calamiteit. Het enige criterium dat de KNSB op voorhand gaf over het toekennen van een aanwijsplek voor een calamiteit is dat een schaatser tot de wereldtop dient te behoren.

Niet in aanmerking

De KNSB laat echter weten dat de selectiecommissie (SLC) van mening is dat Nauta niet tot de wereldtop behoort op de drie kilometer.

"De SLC heeft gekeken naar de resultaten van alle internationale wedstrijden van de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014", aldus technisch directeur Arie Koops, die dinsdagochtend de voordracht van de commissie in ontvangst nam. "Op grond van die resultaten behoort Nauta niet tot de wereldtop en dus komt ze niet in aanmerking voor een aanwijsplek."

Koops stelde verder dat hij officieel nog geen reactie uit het kamp van Team Liga heeft ontvangen en dus niet wenst te speculeren over een mogelijke rechtszaak. "We wachten af wat zij wel of niet zullen ondernemen." Op de vraag of de KNSB een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet, stelde Koops dat hij daar nog geen antwoord op kon geven.

Romme

Gianni Romme, eveneens coach bij Team Liga, reageerde dinsdag net als Timmer teleurgesteld op de beslissing van de KNSB om Nauta niet alsnog toe te wijzen op de drie kilometer.

"Dit is duidelijk een beslissing die voor ons niet goed uitpakt. Dat hadden we graag anders gewild. Alles loopt verder via Marianne, maar ik weet wel dat we het hier niet bij zullen laten zitten."

Voor Team Liga staat er meer op het spel dan alleen het startbewijs van Nauta op de drie kilometer. Als Van der Weijden de startplek moet inleveren plaatst Liga-sprintster Thijsje Oenema zich alsnog voor de Winterspelen.

Lees ook: 'Strijd Team Liga is kansloos'

Lees ook: Nauta krijgt geen startplek op 3000 meter van KNSB