Mark Tuitert verraste zijn coach Gerard van Velde misschien nog wel het meest met zijn overtuigende plaatsing voor de Spelen op de 1000 en 1500 meter.

De voormalig olympisch kampioen op de kilometer sprak voorafgaand aan het toernooi openlijk zijn twijfels uit over de routinier van Beslist.nl, maar zag tot zijn genoegen twee sterke races van zijn pupil in Thialf.

"Ik sta echt met verbazing te kijken. Hier hadden we een paar weken geleden niet van durven dromen", aldus Van Velde. De 33-jarige Tuitert had een dramatisch voorseizoen en haalde pas op het OKT zijn niveau van Vancouver, waar hij olympisch kampioen werd op de 1500 meter.

"De ene dag ging het goed en de andere dag minder. Het schijnt dat het bij Mark hoort. Hij zei vooraf al: ik heb het in me om te verrassen. Dat heeft hij laten zien, echt heel knap. Daar kunnen een heleboel mensen nog wat van leren."

Een aantal favorieten ging op het belangrijkste moment gebukt onder de spanning. "Hij is juist heel goed in omgaan met spanning terwijl veel mensen het negen van de tien keer laten afweten. Dan zie je ook waarom hij hele grote prijzen gewonnen heeft."

Van Velde denkt dat Tuitert een inspiratiebron is voor veel schaatsers. "Hij heeft een voorbeeldfunctie. Waar je ook staat, het is terugknokken en de kop niet laten hangen. Hij heeft heel veel klappen gekregen, maar komt toch altijd weer terug. Dat is echt een talent."

Lees ook: Tuitert: 'Het vuur brandt nog steeds'

Deze schaatsers gaan naar Sotsji