Op het moment dat Mark Tuitert na zijn winst op de 1500 meter in de perszaal aanschoof was de euforie bij de schaatser allang verdwenen. Het onverwachte overlijden van marathonschaatser Sjoerd Huisman drukte een flink stempel op zijn plaatsing voor de Spelen.

"Ik denk niet dat ik nooit eerder heb meegemaakt hoe snel de euforie kan omslaan. Dit zet de boel wel even in perspectief. Een ontzettend tweeslachtig gevoel omdat ik met mijn sportieve prestatie natuurlijk erg blij ben."

Tuitert kende de familie van Huisman, ook actief in het inlineskaten, al sinds zijn tienerjaren. "Al sinds mijn veertiende kom ik ze regelmatig tegen", zei Tuitert bedroefd. "Zijn ouders, zijn broer, zijn zus. Dat is natuurlijk andere koek dan schaatsen."

Het trieste nieuws volgde vlak nadat Tuitert zijn beste 1500 meter reed sinds hij in Vancouver (2010) olympisch kampioen werd op de schaatsmijl. "Ik heb van heel ver moeten komen de afgelopen maanden. Schaatsen is af en toe toch een frustrerende sport", gaf hij toe.

"In de trainingen merkte ik al dat het beter ging, maar het lukte me nog niet om dat laatste stapje te zetten. Het ook op het ijs te laten zien. Ik ben, qua schaatsen, denk ik ook niet de leukste man geweest. Gelukkig had ik een hele goede ploeg achter me met jongens die steeds meer en meer in vorm raakten. Bijvoorbeeld Michel Mulder."

Volgens Tuitert is het een flinke klus geweest om de afgelopen maanden geloof te houden in zijn kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen. "Ik heb wel erg tegen mezelf moeten aanpraten de afgelopen tijd, het zag er erg slecht uit."

"Was ik mezelf niet voor de gek aan het houden? Kon ik het nog wel? Maar van binnen bleef ik overtuigd van wel. Dat vuur brandt na vier jaar nog steeds."

Kunstje

De olympisch kampioen benadrukte dat het geen kunstje was, het pieken op het absoluut juiste moment. "Als ik een week eerder al in deze supervorm had kunnen zijn, had ik dat graag gehad. Ik had graag toen al dit soort tijden (1.45,75) gereden zodat ik als topfavoriet aan deze race had kunnen beginnen."

"Maar dat was gewoon niet zo, de snelheid was er nog niet. We hebben de laatste dagen voor het toernooi nog echt moeten slijpen aan de details."

Zijn coach Gerard van Velde sprak voorafgaande aan het OKT openlijk de twijfel uit of Tuitert het nog wel in zich had om zich te plaatsen voor de Winterspelen. "Maar ik ben ook niet iemand tegen wie je moet zeggen dat het heel erg goed gaat."

"Het helpt mij beter als mensen denken dat ik het niet meer kan. Dat motiveert mij meer. Wat Gerard zei na mijn race? Diep respect!"

Lees ook: Marathonschaatser Huisman overleden

Lees ook: Nuis moet op het matje komen bij Orie

Lees ook: Tuitert en Verweij plaatsen zich voor Spelen op 1500 meter

Bekijk wie er zeker zijn van Sotsji