De plaatsing van Yvonne Nauta voor de 5000 meter op de Olympische Spelen betekent niet dat Team Liga de strijd om een plek voor de Friezin op de 3000 meter opgeeft.

Haar coach Gianni Romme vindt nog steeds dat Nauta het verdient om op twee afstanden naar Sotsji te gaan omdat ze vrijdag werd gehinderd door Linda de Vries op de kruising.

"Er gaat zeker nog iets gebeuren. Op de achtergrond worden er al dingen voorbereid. Elk besluit dat er wordt genomen heeft consequenties", aldus Romme in Thialf.

Saillant detail is dat haar teamgenoot Thijsje Oenema ook naar de Spelen mag als Nauta een plek op de 3000 meter krijgt. Dat zou ten koste gaan van de plek van Annouk van der Weijden.

"Dat speelt zeker mee. Als het zo blijft, gaat iedereen strijden voor zichzelf. Dat zal het andere kamp ook doen, die spreken zelfs al van een rechtszaak. Ik wil eerst afwachten wat er wordt besloten."

Nauta zelf is opgelucht dat ze zich heeft geplaatst op de 5000 meter, maar de woede van de 3000 meter is nog steeds aanwezig. "Het is niet eerlijk hoe het gegaan is en dat vind ik nog steeds. Ik verwacht wel dat er nog iets gaat gebeuren."

Calamiteitenplek

Romme en Nauta beroepen zich op de zogenaamde calamiteitenplek die de KNSB achter de hand heeft. Die heeft de bond echter alleen ingesteld voor schaatser die echt kansen worden toegedicht op een medaille in Sotsji.

"Wat is wereldtop? Het niveau hier is gigantisch dus ik denk dat de top drie van het OKT zeker bij de top hoort", concludeert Romme. Uitgerekend De Vries, die gediskwalificeerd werd op de 3000 meter, kan nog een aanwijsplek krijgen voor de ploegachtervolging.

"Dan staat de hele wereld op de achterste poten. Ik denk niet dat het nodig is en er is in de volksmond ook geroepen dat de plek van Jorien ter Mors voldoende was." Nauta ziet dat ook niet gebeuren. "Dat slaat nergens op."

De KNSB heeft al laten weten voor dinsdag niet in te gaan op de namen voor Sotsji. Maandagavond wordt er in Thialf vergaderd over de uitkomst van het OKT.

Slikken

De Vries heeft zich nog niet neergelegd bij het mislopen van Sotsji. "Het is aan bondscoach Arie Koops. Ik heb bewezen dat ik goed in een team kan rijden, maar ik zou het begrijpen als ik niet ga. Al zal dat wel even slikken zijn."

Van der Weijden, die ondanks een persoonlijk record vierde werd op de 5000 meter en die afstand niet zal rijden op de Spelen, hield zich op de vlakte. "Ik had Nauta er liever nu ook af gereden, maar ik weet niet of dit iets aan de situatie verandert."

Haar coach Johan de Wit gaf eerder al aan dat zijn team Project 2018 naar de rechter zal stappen, mocht de KNSB besluiten om Van der Weijden niet af te vaardigen.

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Bekijk wie er zeker zijn van Sotsji