Marathonschaatser Sjoerd Huisman is maandag plotseling overleden. De 27-jarige Andijker stierf aan de gevolgen van een hartstilstand.

Huisman werd in 2009 Nederlands kampioen op natuurijs. Zijn zus Mariska is ook een grote naam bij het marathonschaatsen.

In 2010 beleefde Huisman zijn meest succesvolle jaar. Hij won het eindklassement van de marathoncup en zegevierde bij het open NK op de Oostenrijkse Weissensse.

Ook in het inlineskaten was Huisman actief. Hij werd eveneens in 2010 Nederlands kampioen op de marathon.

Ereronde

Het nieuws over Huisman overdonderde maandag veel schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Het NK mass start voor vrouwen, gepland na de 1500 meter bij het OKT, is afgelast.

In de catacomben van het Friese ijsstadion braken veel schaatsers in tranen uit. Dat kwam mede doordat de zus van Huisman, Mariska, in het stadion aanwezig was om deel te nemen aan de mass start.

Alle vrouwelijke marathonschaatsers en een groot deel van de aanwezige langebaanschaatsers besloten de ijzers toch onder te binden om een ereronde te rijden voor de overleden Huisman die in 2009 Nederlands kampioen op natuurijs werd. Het aanwezige publiek leverde een staande ovatie.

Klap

"Dit is een klap", verwoordde Sven Kramer het gevoel onder veel aanwezige schaatsers. "Dit komt heel hard aan. Ook al beoefenen we een andere discipline, we zijn toch collega's die veel met elkaar langs de baan staan."

Mark Tuitert, die zich vlak voor het bekend worden van het nieuws over Huisman definitief plaatste voor de Spelen van Sotsji, was ontgoocheld. "Dit is heel zwaar, ik ken zijn familie ook goed. Dat is toch andere koek dan schaatsen."

"Ik denk niet dat ik nooit eerder heb meegemaakt hoe snel de euforie kan omslaan. Dit zet de boel wel even in perspectief. Een ontzettend tweeslachtig gevoel omdat ik met mijn sportieve prestatie natuurlijk erg blij ben."

Streekgenoot Koen Verweij, eveneens net verzekerd van een olympisch startbewijs: "Ik ken hem al van jongs af aan omdat ik al vroeg meetrainde met de ouderen. Dit is wel schokkend nieuws. Dan kwalificeer je je voor het mooiste toernooi in je leven en dan verlaat een collega deze wereld. Dat is wel even wat anders."