Mark Tuitert heeft maandag op de laatste dag van het OKT in Thialf de 1500 meter gewonnen en verzekerde zich daarmee definitief van deelname aan de Winterspelen.

De olympisch kampioen van Vancouver zat na zijn derde plaats op de kilometer nog in de wachtkamer, maar maakte maandag zelf met een tijd van 1.45,75 aan alle onzekerheid een einde.

Achter hem eindigde Koen Verweij op de tweede plaats met een tijd van 1.46,28. Daarmee legt hij beslag op de tiende plaats in de aanwijsvolgorde en maakt hij aan alle discussie over een potentiële aanwijsplek een einde.

Als hij niet bij de beste tien namen had gezeten, was Verweij hoogstwaarschijnlijk aangewezen voor de ploegenachtervolging. De twee daarvoor gereserveerde plekken hoeven niet gebruikt te worden omdat eerder ook al Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zich individueel plaatsten voor de Spelen.

Achter Tuitert en Verweij werd Stefan Groothuis derde. Door zijn winst op de kilometer een dag eerder was hij al zeker van deelname aan de Winterspelen.

Nuis

Kjeld Nuis verloor het onderlinge duel tegen Tuitert. De schaatser van BrandLoyalty had de 1500 meter moeten winnen om nog kans te maken op een ticket voor Sotsji.

Nuis is daardoor de grote verliezer van het OKT. De schaatser, die het gehele seizoen de beste Nederlander op de kilometer was, ziet de Winterspelen aan zich voorbijgaan. Vier jaar geleden liep hij een startbewijs voor de Spelen ook al mis. Toen schaatste hij sterk bij het OKT, maar mocht hij niet omdat hij van tevoren niet genomineerd was.

De officieuze mannenselectie:
Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Michel Mulder, Bob de Jong, Jan Blokhuijsen, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij.

Bekijk wie er zeker zijn van Sotsji