Carien Kleibeuker heeft zich maandag dankzij de winst op de vijf kilometer verzekerd van deelname aan de Winterspelen van Sotsji. Ireen Wüst werd tweede en legde zodoende beslag op haar vierde individuele startbewijs bij de Winterspelen.

Wüst moest op de langste afstand al in de eerste rit in actie komen omdat ze sinds de WK afstanden geen vijf kilometer meer had gereden. Met 6.57,98 klokte ze haar beste tijd ooit in Thialf. Alleen de 35-jarige Kleibeuker (6.57,30) dook daar in de voorlaatste rit nog onder.

Kleinbeuker deed één keer eerder mee aan de Winterspelen. In Turijn (2006) werd ze tiende op de vijf kilometer.

Nauta

Yvonne Nauta revancheerde zich op de langste afstand voor het misgelopen ticket op de drie kilometer. Haar 6.59,27 was genoeg voor een olympische uitverkiezing.

Annouk van der Weijden klokte op de laatste afstand van het olympisch kwalificatietoernooi een persoonlijk record met 7.00,72 en werd daarmee vierde. Zij heeft dankzij haar derde plaats op de drie kilometer al een ticket voor Sotsji.

Die plek staat nog enigszins ter discussie omdat Nauta gehinderd werd door Linda de Vries op de kruising. De selectiecommissie spreekt maandagavond met de coach van de merkenteams. Daarbij komt ook dat incident ter sprake.

Door de dubbeling van Wüst gaat ook Laurine van Riessen naar Sotsji. Thijsje Oenema en Annette Gerritsen vallen af.

Bekijk de aanwijsvolgorde