Mark Tuitert denkt dat de strijd om plaatsing voor de Spelen maandag op de 1500 meter nog heviger wordt dan die op de 1000 meter. Alleen de winnaar van de schaatsmijl is zeker van Sotsji.

"Het wordt een krankzinnige wedstrijd, daar hangt voor zoveel jongens zoveel vanaf. Dat wordt pas echt spektakel. De mannen worden van de jongens gescheiden zoals Peter Mueller zou zeggen", blikte Tuitert vooruit.

De rijder van Beslist.nl werd zondag derde op de 1000 meter en moet als hij niet wint afwachten of zijn plek in Sotsji verzekerd is. "De 1500 is een krankzinnige afstand. Ik weet dat je een heel goede 1000 kunt rijden en het de volgende dag een heel ander verhaal kan zijn."

"De 1500 meter is ver, alles moet kloppen. Zoals mijn coach Gerard van Velde zou zeggen: je moet een tien scoren, alles perfect uitvoeren en dan heb je een kans. Anders is het hard maar waar. Ik heb het niet in eigen hand."

Tuitert is er veel aan gelegen om ook op de 1500 meter uit te komen en zijn olympische titel van Vancouver op die afstand te verdedigen. "Ik wil op beide afstanden naar Sotsji, daar werk ik zo hard voor. Ik ben van plan om deze kans met beide handen aan te grijpen."

Het programma in Thialf begint maandag om 17.33 uur met de 5000 meter voor vrouwen. Aansluitend is de 1500 meter bij de mannen.

Lees ook: Tuitert: 'Ik rijd niet meer als een dood vogeltje'

Lees ook: Nuis en Tuitert strijden tegen elkaar om olympisch ticket

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji