Ireen Wüst noemde de 1500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi haar 'beste race van het seizoen'. De Brabantse verpletterde met 1.53,31 haar eigen baanrecord en heeft nu drie van de vier olympische tickets binnen die ze wil halen.

"Het voelde bij het inrijden vanochtend al heel lekker", zei Wüst. "Ik had goede benen, het dagje rust had me goed gedaan. Ik had er vooral heel veel zin in. Ik hoopte op een tijd in de 1.54, maar 1.53,3 had ik niet durven dromen."

Volgens de TVM-rijdster was ze bij het OKT nog niet in absolute topvorm. "Ik ben wel in vorm, dit is de eerste piek van het seizoen. De tweede piek moet bij de Spelen komen."

Wüst wilde haar rit in Thialf ook nog niet haar beste race ooit noemen. "Die moet ergens in februari komen", lachte ze. "Op de zestiende."

Ze zag ook nog wel wat kleine verbeterpuntjes richting Sotsji. "De opening kan nog wat beter, ik was niet helemaal tevreden over de eerste honderd meter. Er blijft altijd wat te wensen over."

Wüst denk wel haar tijd zal opvallen bij de buitenlandse concurrentie. "Ze zullen wel verbaasd opkijken, ook van het niveau tijdens het hele toernooi. Er wordt waanzinnig hard gereden, dat is goed voor de sport. Ik ben ook blij dat het niveau bij de vrouwen omhoog is gegaan, dat is goed voor het Nederlandse schaatsen."

Prikkel

De viervoudig wereldkampioene allround weet dat de concurrentie op de 1500 meter groot zal zijn in Sotsji. "In de Verenigde Staten zijn er twee dames die ook heel hard rijden", doelde ze op Heather Richardson en Brittany Bowe. "En Nesbitt is ook gevaarlijk als ze in orde is."

Wüst zal in de komende zes weken toewerken naar haar topvorm. "Ik zal het EK allround gaan rijden. Dat zal geen piek zijn, ik zal er omheen nog gaan trainen. Maar dat is een goede prikkel voor mijn lichaam en ik zal er drie van de vier afstanden rijden waarop ik ook op de Spelen wil starten."

De tweevoudig olympisch kampioene is al zeker van de Spelen op de 1000, 1500 en 3000 meter en zal zich maandag nog gaan proberen te plaatsen op de vijf kilometer.

"Ik weet zelf ook niet zo goed wat ik daarvan moet verwachten. Het wordt mijn eerste vijf sinds het WK afstanden (waar ze zilver pakte, red.). Maar dat is meestal zo in december, al is dit wel een wat ander toernooi. Ik ga in ieder geval voor de winst."

Lees ook: Ter Mors op 1500 meter wel naar Spelen

Lees ook: Ter Mors: 'Missie twee is geslaagd'

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji