Kjeld Nuis was zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in tranen nadat hij met een zeer teleurstellende zesde plaats de Spelen misliep op de 1000 meter.

"De wereld stond een beetje stil. Ik ben al het hele jaar de beste. Ik heb op elke World Cup waar ik meedeed het podium gehaald en dan verneuk ik het hier", foeterde Nuis.

"Dat is fucking hard. Ik heb hier niet naar waarde gepresteerd." Nuis kwam uit op een tijd van 1.09,45. "Ik dacht: what the fuck. Ik heb het verkloot. Dit was mijn afstand."

De rijder van BrandLoyalty moet de 1500 meter winnen om via een omweg nog naar Sotsji te gaan, maar heeft daar weinig vertrouwen meer in. "Als ik zo rijd, wordt dat een kansloze missie."

Gespannen

Nuis was nog vol goede moed aan zijn kilometer begonnen. "Ik was gretig. Ik zag dat de jongens voor me hard gereden hadden en er zat voor mij dus maar één ding op: nog harder rijden. Ik had er vertrouwen in, want ik was de hele week al goed. Ik reed ook goed op de 500 meter."

Onderweg merkte Nuis dat het niet liep. "Ik was aardig van start gegaan, maar ik kwam niet in een zelfde flow als normaal. Ik merkte dat Sjoerd de Vries te lang naast me bleef rijden."

In de laatste bocht ging het bijna helemaal mis. "Ik ging in de laatste bocht bijna op mijn bek. Toch had ik nog de hoop dat ik een tijd van 1.08 zou rijden, maar dat was niet zo.

Misschien was de spanning hem te veel geworden, concludeert Nuis. "Ik was wel gespannen, dat merkte ik wel, maar het was blijkbaar meer dan ik had gewenst."

Lees ook: Blijdschap overheerst bij Groothuis

Lees ook: Nuis en Tuitert strijden tegen elkaar om olympisch ticket

Lees ook: Tuitert in de wachtkamer voor Sotsji

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji

Lees alles over het OKT schaatsen op NUsport