Mark Tuitert moet maandag afwachten of zijn derde plaats op de 1000 meter goed genoeg is om de Olympische Spelen te halen.

De rijder van Beslist.nl moet de 1500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi winnen of hopen dat Koen Verweij, Stefan Groothuis, Sven Kramer of Jan Blokhuijsen dat doen, anders gaat hij niet naar de Winterspelen. 

Sprinter Jan Smeekens is na vier van de vijf afstanden wel verzekerd van een startbewijs. Tuitert staat na zijn verrassende derde plaats op de kilometer op de tiende plaats in de aanwijsvolgorde.

Dat betekent dat als hij niet zelf de 1500 meter wint, de regerend olympisch kampioen afhankelijk is van een overwinning van Verweij, Kramer, Blokhuijsen of Groothuis. Kramer, Blokhuijsen en Groothuis zijn al zeker van Sotsji en brengen zijn plek niet in gevaar.

Aanwijsplek

Verweij kan zich alleen met een overwinning rechtstreeks plaatsen en zal in elk ander scenario ongetwijfeld worden aangewezen voor de ploegenachtervolging.

Tot nu toe zijn alleen Kramer, Bergsma en Blokhuijsen zeker van de Spelen. Bondscoach Arie Koops heeft Verweij voorafgaand aan het OKT benoemd voor een potentiële aanwijsplek, mochten er niet genoeg schaatsers rechtstreeks gekwalificeerd zijn die de ploegenachtervolging aan kunnen.

Als de schaatsmijl gewonnen wordt door iemand die nog geen kwalificatie heeft en Verweij moet worden aangewezen zal dat ten koste gaan van de derde plek van Tuitert op de kilometer.

Smeekens is sinds zondag wel officieel zeker van de Winterspelen. Omdat Michel Mulder tweede werd, en voor een dubbeling zorgt dankzij zijn zege op de 500 meter, komt Smeekens op de negende plek van de aanwijsvolgorde terecht.

Bekijk de aanwijsvolgorde