Arsenal heeft zondag de koppositie heroverd in de Premier League. De Londenaren wonnen op bezoek bij Newcastle United met 1-0 en gaan Manchester City weer voorbij op de ranglijst.

Arsenal trad zonder de geblesseerden Aaron Ramsey en Mesul Özil aan en dat had effect op het spel van de formatie van Arsène Wenger.

Er werden weinig kansen gecreëerd en Arsenal had een dode spelsituatie nodig om op voorsprong te komen.

Na een uur spelen verlengde Olivier Giroud een vrije trap van Theo Walcott. Diezelfde twee aanvallers kregen vijf minuten later een uitgelezen mogelijkheid om hun ploeg op 2-0 te zetten, maar Tim Krul, de lat en Fabricio Coloccini stonden een treffer in de weg.

Newcastle, waar Vurnon Anita een kwartier voor tijd werd gewisseld, zette in de slotfase aan en werd ook wel gevaarlijk. Het ontbrak de thuisploeg aan het nodige geluk.

Dankzij de zege sluit Arsenal 2013 af als koploper in Engeland. De Gunners hebben een punt voorsprong op City. Nummers drie en vier Chelsea en Liverpool komen later op zondag nog in actie, maar kunnen Arsenal niet meer achterhalen.

Lukaku

Romelu Lukaku bewees weer zijn waarde voor Everton. De spits uit België tekende voor de winnende treffer in de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen Southampton (2-1). 

Seamus Coleman bracht Everton voor de eerste keer op voorsprong. Gaston Ramirez zorgde na 71 minuten voor de gelijkmaker.

John Heitinga zat weer de hele wedstrijd op de bank bij Everton. Hij mag voor eind januari vertrekken bij de club uit Liverpool. Everton staat door de zege vijfde.