Annouk van der Weijden en haar team Project 2018 zullen maandag niet akkoord gaan, mocht de selectiecommissie van de KNSB besluiten om haar niet direct naar de Spelen te laten gaan.

Yvonne Nauta denkt aanspraak te maken op de derde plek van de 3000 meter omdat ze vrijdag op de kruising werd gehinderd door de later gediskwalificeerde Linda de Vries en op drie honderdsten de Spelen miste.

Haar coach Gianni Romme van Team Liga kaartte het incident aan bij de KNSB. Andere coaches suggereerden dat een skate-off het duel zou kunnen beslechten.

"Dat zou te schoftig voor woorden zijn. In dat geval gaan wij daar zeker niet mee akkoord en stappen we naar de rechter", aldus Van der Weijdens coach Johan de Wit, die zijn enige schaatsster die op dit moment naar Sotsji zou gaan in bescherming neemt.

"Iedereen wilde trials, Team Liga ook. Dit zijn de regels en dan is er geen ruimte om haar een calamiteitenplek te geven. Ik begrijp dat Liga het probeert, maar het kan gewoon niet. Dit is ook vervelend voor Annouk. Ze moet nog rijden en we moeten haar met rust laten."

Smerig

Vooralsnog gaat de schaatsbond ervan uit dat op dinsdag 31 december de tien definitieve namen voor Sotsji gepresenteerd worden.

Op maandagavond 30 december gaat de technische leiding van de bond in overleg met de coaches van de merkenteams. Een dag later presenteert de KNSB, samen met voormalig chef de mission Charles van Commenée, de defintieve selectie. Vooralsnog is een skate-off daarin geen optie.

De KNSB heeft van tevoren een calamiteitenplek in het leven geroepen om te voorkomen dat kanshebbers op een medaille de Spelen mislopen. Daar zou Nauta in principe niet voor in aanmerking komen, maar Liga pleit er alsnog voor om opnieuw naar de afstand te kijken.

Een woordvoerder van de KNSB laat weten dat de bond voor 31 december niet in gaat op speculaties over de selectieprocedure. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt dat we voor die tijd geen commentaar geven."

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji