Jan Blokhuijsen leek de ideale kandidaat om Nederland over twee weken te vertegenwoordigen op het EK allround, maar de schaatser van Team Corendon twijfelt over zijn deelname aan het toernooi.

Sven Kramer gaf eerder al aan dat het evenement niet past in zijn voorbereiding op de Spelen in Sotsji, waar Blokhuijsen ook zal aantreden op de vijf kilometer. Hij greep zaterdag net naast een startbewijs op de 10.000 meter.

"Ik sluit het EK niet uit, maar we moeten even kijken hoe dat in de voorbereiding past. Het is wel een seizoen waarin ik van wedstrijd naar wedstrijd ga en er moet ook getraind worden", aldus Blokhuijsen.

"Ik denk dat het richting de Spelen ook heel belangrijk is om de prikkel van de training nog ergens in te bouwen. We gaan het zien. Als ik daar rijd en Kramer rijdt niet, ben ik sowieso de favoriet."

Baas

Blokhuijsen zou in Noorwegen wel kunnen profiteren van zijn goede vorm. De Noord-Hollander piekt bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf op het juiste moment. "Ik heb een moeilijk voorseizoen gehad en zit nu in een goede lijn naar Sotsji toe."

"Ik heb nog ruim een maand om beter te worden en dit weekend helpt bij die groei. Dit is wel goed voor het zelfvertrouwen, want ik heb dit seizoen nog geen race gehad dat ik dacht van: dit is hem helemaal."

Op de tien kilometer moest Blokhuijsen in een rechtstreeks duel zijn meerdere erkennen in Bob de Jong. Dat kon hem amper deren omdat de blijdschap van zijn plaatsing op de vijf kilometer nog groot was. Bovendien voorkwam Blokhuijsen daarmee met een zogeheten aanwijsplek voor de ploegachtervolging naar de Spelen te moeten.

"Dat had me toch niet lekker gezeten. Helaas was de tien kilometer te hoog gegrepen. Ik zet hier een pr en een goede race neer, maar De Jong is 37 en hij heeft deze afstand al zo vaak gereden. Hij heeft er veel meer gevoel mee. Een tijd rond de 12.50 is voor mij gewoon te hoog gegrepen. Baas boven baas."

Blokhuijsen krijgt maandag nog een kans om zich voor de 1500 meter in Sotsji te plaatsen. "Gelukkig heb ik een dag rust, want ik moet wel herstellen van de tien kilometer. Ik ga er ook op die afstand vol voor."

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Blokhuijsen zeker van Spelen, Smeekens bijna

Bekijk een overzicht van de gekwalificeerde schaatsers