Edgar Davids heeft zaterdag een punt gezet achter zijn spelersloopbaan. De Nederlander kreeg zaterdag zijn derde rode kaart van het seizoen en vindt dat hij gezocht wordt door de arbitrage.

Dat zegt de speler-trainer zaterdag in gesprek met Sky Sports. Davids kreeg in de 81e minuut zijn tweede gele kaart in het met 2-1 verloren duel van zijn club Barnet FC met Salisbury City.

De 74-voudig international blijft wel aan als manager van de Londense club die uitkomt in de Conference, het vijfde niveau in Engeland.

"Ik denk zeker te weten dat men het gemunt heeft op Barnet", liet de speler-trainer na afloop optekenen. "Ik weet niet hoeveel wedstrijden we nu gespeeld hebben, maar er is elke keer sprake van vreemde beslissingen. Het is te gek voor woorden. Vooral de eerste gele kaart, waar je duidelijk kunt zien dat ik de bal speelde. Het is een regelrechte schande."

Davids zegt het plezier in het spelletje te hebben verloren en zichzelf daarom niet meer op te stellen. "Ik wil dat het team het goed doet. Het is moeilijk om je eigen spel te spelen wanneer alle beslissingen tegen je worden genomen."

De veertigjarige Davids stond eerder onder contract bij Ajax, AC Milan, Juventus, FC Barcelona, Internazionale, Tottenham Hotspur, nogmaals Ajax en Crystal Palace.

Champions League

Davids brak in het seizoen 1991-1992 als linksbuiten door bij Ajax. In zijn eerste seizoen veroverde hij direct de UEFA Cup met de Amsterdammers, waarna drie jaar later de Champions League werd veroverd in Wenen. Daarnaast legde hij met Ajax beslag op de Wereldbeker, Europese Supercup, drie landstitels en twee KNVB-bekers.

In 1994 debuteerde Davids in het Nederlands elftal. Hij zou het nationale keurkorps op vier eindtoernooien (1996, 1998, 2000, 2004) vertegenwoordigen. Zijn laatste interland speelde hij op 12 oktober 2005.

In de zomer van 1996 verhuisde de linkspoot, die inmiddels door trainer Louis van Gaal was omgevormd tot middenvelder, samen met teamgenoot Michael Reiziger naar AC Milan. Na één jaar in San Siro vertrok Davids al weer naar Juventus, waar hij een belangrijke rol vervulde als controleur achter Zinedine Zidane. Met de 'Oude Dame' veroverde hij drie keer de titel in de Serie A en bereikte hij tweemaal de eindstrijd van de Champions League.

Korte periodes

Tijdens zijn zevende contractjaar in Turijn werd de Amsterdammer verhuurd aan FC Barcelona, waar zijn voormalige teamgenoot Frank Rijkard de scepter zwaaide. De Catalanen wilden Davids inlijven, maar de club en speler kwamen er onderling niet uit, waarop de 'Pitbull' naar Internazionale vertrok.

Bij de 'Nerazzurri' kwam Davids, net als in zijn periode bij stadgenoot AC Milan, maar weinig aan spelen toe. Na een jaar haalde Tottenham Hotspur-manager Martin Jol de middenvelder op bij Inter. Ook zijn verblijf in Noord-Londen bleek geen onverdeeld succes, waardoor hij na anderhalf seizoen terugkeerde bij Ajax.

Terugkeer

Een paar maanden na zijn terugkeer in Amsterdam benutte Davids de beslissende strafschop in de bekerfinale tegen AZ. In de voorbereiding op het seizoen 2007-2008 raakte hij geblesseerd, waardoor hij tot de winterstop uitgeschakeld was. Een halfjaar later verliet hij de Arena al weer, omdat Marco van Basten – met wie hij eerder al botste bij Oranje – was aangesteld als trainer van Ajax.

Twee jaar later tekende Davids een verbintenis bij Crystal Palace, dat destijds uitkwam in het Championship. Zes wedstrijden later leverde hij zijn contract al weer in. In 2012 ondertekende de linkspoot, na een mislukt avontuur in de raad van commissarissen van Ajax, zijn derde dienstverband in Londen; dit keer als speler-trainer bij Barnet, dat figureerde in League Two. In zijn eerste seizoen als manager degradeerde hij met 'The Bees' uit het profvoetbal naar de Conference.

De carrière van Edgar Davids in beeld

Edgar Davids maakte op 8 september 1991 zijn debuut in het betaalde voetbal namens Ajax. © ANP
Nadat hij in 1992 de UEFA Cup al veroverde, legde de middenvelder drie jaar later met Ajax beslag op de Champions League.
Oranje ging aan verdeeldheid ten onder. Hiddink besloot om Edgar Davids naar huis te sturen wegens grievende opmerkingen aan het adres van de bondscoach. © ANP
In diezelfde zomer maakte Davids samen met ploeggenoot Michael Reiziger de overstap naar AC Milan. © ANP
Clarence Seedorf kende bij Internazionale, waar hij drei seizoenen speelde, niet zijn beste periode. Vervolgens vertrok hij naar AC Milan. © ANP
Na zes jaar in Turijn werd Davids voor één seizoen verhuurd aan FC Barcelona, waar Frank Rijkaard de scepter zwaaide. © ANP
De 'Pitbull' vertrok vervolgens naar Internazionale, waar hij maar één seizoen bleef. © ANP
Martin Jol haalde zijn landgenoot vervolgens naar White Heart Lane om voor Tottenham Hotspur te komen spelen. © ANP
Na anderhalf jaar in Londen keerde Davids terug op het oude nest bij Ajax. In de bekerfinale van 2007 tegen AZ benutte hij de beslissende strafschop. © ProShots
Na twee jaar afwezigheid keerde de Amsterdammer in 2010 terug in de voetbalwereld: bij Crystal Palace in het Championship. © ProShots
In juli 2011 trad Davids toe tot de gewraakte vijfkoppige raad van commissarissen van Ajax, waardoor hij lijnrecht tegenover clubicoon Johan Cruijff kwam te staan. © ProShots
In 2012 werd Davids aangesteld als speler-trainer van Barnet FC. In zijn eerste seizoen degradeerde hij uit het Engelse profvoetbal. © ProShots