Laurine van Riessen, tweede op de 500 meter achter winnares Margot Boer, en Annette Gerritsen, vierde, moeten hopen dat er flink wat schaatssters beslag leggen op dubbele startplekken voor Sotsji om zelf nog kans te maken op de Winterspelen. "We gaan dan ook iedereen aanmoedigen nu."

Bij beide dames van Team Activia zat de stemming er aanvankelijk goed in na de kortste afstand. Hoewel ze door hun plaats op de aanwijsvolgorde (vijftiende en achttiende) maar moeten zien of ze de Spelen halen, waren ze allebei tevreden over hun optreden.

"Ik zat na afloop wel te juichen", haalde Van Riessen terug, "maar ik heb eigenlijk geen idee of dit genoeg is voor de Spelen. Dit was voor mij in ieder geval het best haalbare vandaag", doelde ze op haar tweede plaats.

"Die tijden van Margot (twee keer 37,6 - red.) had ik echt niet in me. Ik hoop dat dit genoeg is om Sotsji te halen. Ik denk in ieder geval niet dat ik veel vaker twee keer zo’n goede 500 achter elkaar heb gereden."

Na een blik op de aanwijsvolgorde geworpen te hebben, wist Van Riessen wat haar te doen staat. "Ik ga de komende dagen iedereen aanmoedigen!" Daarmee verwees ze naar Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Antoinette de Jong, die voor dubbelingen kunnen zorgen op de 1000, de 1500 en de 3000 meter. Daardoor zou haar vijftiende plek op de aanwijsvolgorde in zicht komen.

Gerritsen sloot zich even later bij die lezing aan, hoewel haar situatie met de laatste plek op de aanwijsvolgorde bijna uitzichtloos is. "We moeten hopen op zoveel mogelijk dubbelingen."

Gemengde gevoelens

Eerder op de dag liet coach Jac Orie al weten dat Gerritsen, die na een aantal moeilijke seizoenen een flinke progressie boekte de laatste maanden, eigenlijk iets meer tijd nodig had gehad voor het OKT. "Ik heb dan ook een beetje gemengde gevoelens", verklaarde Gerritsen, die zich kon vinden in de lezing van haar coach dat ze op ongeveer tachtig procent zou zitten.

"Er is veel progressie geweest, het is lang geleden dat ik echt heb kunnen meeracen zoals vandaag. Het is alleen jammer dat ik moet hopen dat er veel mensen dubbelen om alsnog naar Sotsji te kunnen gaan. Dat is niet de gewenste manier. Het liefst wil ik meteen zeker zijn. Nu worden het toch nog spannende dagen."

"Ik ga nu alle meiden die al geplaatst zijn keihard aanmoedigen de komende dagen en hopen dat er een plekje voor mij overblijft."

Terugblikkend op het afgelopen laatste jaar schoten bij Gerritsen toch nog even de tranen in de ogen. Vorig jaar rond deze tijd beleefde de Activia-schaatsster een dieptepunt bij het NK sprint in Groningen, waar ze vervroegd een punt achter haar seizoen zette.

"Toen dacht ik echt: ik stap nooit meer op het ijs. ik ben er klaar mee. Het heeft echt heel lang geduurd voordat ik de progressie heb kunnen voelen die ik de laatste weken heb meegemaakt. Daarom ben ik best wel verdrietig dat het toch allemaal net niet genoeg is geweest. Maar ik heb er alles aan gedaan en het is nu eenmaal eind december. Dan moet je er staan."

Lees ook: Boer putte inspiratie uit optreden Mulders

Lees ook: 'Thijsje is even geen blij meisje'

Lees ook: 'OKT kwam te vroeg voor Gerritsen'

Bekijk de aanwijsvolgorde