Net als op de vijf kilometer kwalificeerden Sven Kramer en Jorrit Bergsma zich zaterdag ook op de langste afstand voor de Winterspelen in Sotsji. Kramer bleef Bergsma in een nieuw baanrecord voor: 12.45,08 voor Kramer om 12.47,42 voor Bergsma.

Het tien jaar oude baanrecord stond met 12.46,96 ook al op naam van Kramer.

Achter de kopman van TVM en de specialist van BAM reed Bob de Jong naar de derde plaats toe. Hij begint daardoor in Rusland aan zijn vijfde Olympische Spelen.

Eerder was de 37-jarige schaatser actief bij de Spelen van Nagano 1998 (zilver),  Salt Lake City 2002, Turijn 2006 (goud) en Vancouver 2010 (brons).

Versnelling

De Jong rekende zaterdag in een rechtstreeks duel af met Jan Blokhuijsen, die hem donderdag op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi net voorbleef op de vijf kilometer.

De veteraan nam op de tien kilometer vanuit het vertrek een voorsprong op zijn directe concurrent, die daarna geen moment meer in gevaar kwam. Hij kwam na 12.50,18 over de streep, terwijl de schaatser van Team Corendon 12.57,58 nodig had.

Beide schaatsers kwamen echter niet aan de tijd van Kramer en Bergsma, die in de voorgaande rit op het ijs verschenen. De kopman van de BAM-ploeg had lange tijd een comfortabele voorsprong op Kramer, maar had in de slotmeters geen antwoord op een versnelling van de olympisch kampioen van Vancouver.

Blokhuijsen en Smeekens

Ondanks zijn vierde plaats op de tien kilometer werd voor Blokhuijsen wel zijn olympische startbewijs zaterdag definitief veilig. Door de dubbele kwalificatie van Kramer en Bergsma op de vijf en tien kilometer, is zijn derde plaats op de vijf kilometer ook goed voor uitzending naar Sotsji.

Ook voor sprinter Jan Smeekens komt het olympische ticket een stuk dichterbij dankzij de dubbeling van de twee langeafstand specialisten.

Lees ook: Kramer: 'Haat-liefdeverhouding met Bergsma'

Lees ook: De Jong: 'Olympisch goud is absoluut in zicht'

Bekijk een overzicht van de gekwalificeerde schaatsers