Gerard Kemkers verwacht dat er zondagmiddag een zware strijd losbarst om de startbewijzen op de 1500 meter. De TVM-coach stelt dat ook zijn kopvrouw, Ireen Wüst, flink aan de bak moet.

''Het wordt een titanenstrijd'', blikt Kemkers tegenover NUsport vooruit. ''De beste vier rijden sowieso de 1500 meter in Sotsji. Het zal op het scherp van de snede zijn.''

''Lotte (Van Beek –red.) en Marrit (Leenstra) verkeren in topvorm'', lepelde de coach de kanshebbers op. ''Voor Jorien ter Mors wordt het de laatste kans, net zoals een aantal andere dames, en het is duidelijk dat ook Antoinette de Jong geweldig aan het schaatsen is.''

De topvorm die Wüst eerder bij het OKT op de 3000 en de 1000 meter liet zien, op beide afstanden is ze al in bezit van een olympisch startbewijs, zal daarom volgens Kemkers ook noodzakelijk zijn om op de schaatsmijl aan de goede kant van de streep te komen.

Vooral van Van Beek, Leenstra en De Jong verwacht Kemkers zondag veel. ''Deze dames zijn ook al zeker van de Spelen, dat schaatst heerlijk. Dan ben je in de winning mood en dat trek je wat gemakkelijker door.''

Aanwijsplek

Volgens de coach zou het met het oog op de ploegenachtervolging nog aardig zijn als Ter Mors, die niet over een potentiële aanwijsplek beschikt, zich weet te kwalificeren.

''Zij heeft hier nog niet kunnen laten zien wat haar wel bij de NK afstanden lukte. Maar er is de afgelopen jaren bij de dames in zo veel verschillende samenstellingen gewonnen op de achtervolging.

''

''Natuurlijk is het fijn als er nog een vijfde bijkomt, maar Ireen, Lotte, Marrit en Antoinette zijn al zeker. Die hebben allemaal laten zien te kunnen winnen op de achtervolging. En anders is er altijd nog de aanwijsplek'', doelde hij op TVM’ster Linda de Vries die de afgelopen jaren onderdeel uitmaakte van succesvolle achtervolgingen en wel aanspraak maakt op een aanwijsplek als ze zich niet individueel weet te plaatsen.

Lees ook: Ter Mors treft Boer op schaatsmijl, Nuis in laatste rit

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji