Ondanks het mislopen van een startbewijs op de tien kilometer is Jan Blokhuijsen zaterdag officieel verzekerd van zijn olympische startbewijs.

Door de dubbele kwalificatie van Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de vijf en de tien kilometer, is de derde plaats van Blokhuijsen op de vijf kilometer (als elfde geïndexeerd op de aanwijsvolgorde) ook goed voor een olympische voordracht.

De schaatser van Team Corendon dolf op de langste afstand in een rechtstreeks duel het onderspit tegen Bob de Jong, maar profiteert van het feit dat de startbewijzen door de dubbele kwalificatie van Kramer en Bergsma doorschuiven op de aanwijsvolgorde.

Smeekens

Het behalen van een ticket van Kramer en Blokhuijsen op de tien kilometer zorgt ervoor dat ook voor sprinter Jan Smeekens de Olympische Spelen dichtbij komen.

Zijn derde plaats op de 500 meter, achter de gebroeders Mulder, staat vooralsnog op de twaalfde plek op de aanwijsvolgorde. Mochten calamiteiten uitblijven en Koen Verweij, die voor de ploegenachtervolging eventueel aanspraak maakt op een aanwijsplek, zich plaatsen op de 1500 meter, is Smeekens eveneens verzekerd van een olympisch optreden.

Lees ook: Kramer: 'Haat-liefdeverhouding met Bergsma'

Lees ook: De Jong: 'Olympisch goud is absoluut in zicht'

Bekijk de aanwijsvolgorde