Hoewel het verhaal net iets mooier is dan de werkelijkheid, leest de voetbalsage van Ludo Rollenberg uit Hemiksem op bezoek met de 'Rode Duivels' in Armenië toch als een sprookje. 

Toen helemaal niemand meer in het Belgische voetbalelftal geloofde wegens uitblijvende resultaten, het is september 2009, reisde Rollenberg, in het dagelijks leven ovenbouwer en amateurscheidsrechter, in z’n eentje het nationale team achterna tot in Jerevan.

Daar ging België in een WK-kwalificatiewedstrijd smadelijk onderuit tegen de toenmalige nummer 125 op de FIFA-ranglijst (2-1), nadat het vier dagen daarvoor in en tegen Spanje met 5-0 was opgerold. Dat deerde Rollenberg, uiteraard aanwezig in La Coruña, geenszins.

Hij miste vanaf 1981 immers geen enkele thuiswedstrijd en moest ‘op verplaatsing’ sinds 1990 slechts een handvol keer afzeggen. Dat Ludo in Armenië per toeval nog vier andere supporters uit België tegenkwam, doet niets af aan zijn loyaliteit extra ordinair.

Successupporter

Hoe anders is het vier jaar later, aan de vooravond van het WK 2014 in Brazilië waar de 'Rode Duivels' als outsider gelden. Gehoord op de Belgische tv: op de golven van euforie die het team van aanvoerder Vincent Kompany heeft veroorzaakt, wil iedereen meesurfen.

Ter vergelijk: toen België zich in oktober van dit jaar in en tegen Kroatië plaatste voor het wereldkampioenschap, werd het gesteund door 2200 fans. Rollenberg zei daar jaren eerder over: ''Het is héél gemakkelijk een successupporter te zijn.''

Of meesterfotograaf Stephan Vanfleteren ook tot die categorie behoort is niet van belang, hij achtte de commercieel interessante tijd rijp voor een zwart-wit en tweetalig (ook in het Frans) fotoboek getiteld MMXIV. Volgens Vanfleteren een verwijzing naar 'het jaar dat het zal gebeuren'.

Met daarin de 'Rode Duivels' als ontbloot, nu en dan zwaar getatoeëerd, onderwerp. Daarvoor kreeg hij tussen mei en oktober dit jaar vrijwel de hele Duivels-selectie in sportbroek voor zijn door magie betoverde camera. Sowieso al een prestatie op zich. 

Wie niet bekend is met het werk van Vanfleteren weet niet wat-ie mist. Vooral zijn indringende portretten behoren tot de categorie ongeëvenaard, de foto van het gehavende hoofd van Jan Vertonghen is daarvan in deze uitgave het mooiste voorbeeld.

Schoenmaat 48,5

Hoewel vrijwel nooit een hobby van De Topsporter (Vanfleteren: ''Als fotograaf ben je geen prioriteit''), stralen de foto’s plezier, geduld en toewijding uit. Een huzarenstukje, van zowel de betreffende producer als de fotograaf.  

De bijbehorende tekstjes, op het voorwoord na de enige letters in deze wel erg prijzige uitgave, zijn niet meer dan kanttekeningen vol van geboortedata, lengtes, gewichten en clubinfo van de spelers. Al springt schoenmaat 48,5 (!) van Romelu Lukaku er dan wel weer uit. Verder: per international één citaat dat het niveau doorsnee net ontstijgt, maar nauwelijks imponeert. Het zal de bedoeling ook niet zijn geweest. Het zijn de glorieuze foto’s die ’t ‘m doen.

Cijfer: 7,5

MMXIV
De Rode Duivels
Uitgever: Hannibal
ISBN-nummer: 978 94 9137 668 9 
Fotograaf: Stephan Vanfleteren
Pagina’s: 136
Prijs: 55 euro