Kiki Bertens beleeft vooralsnog een geslaagde rentree in het internationale tenniscircuit na haar enkeloperatie. 

De Wateringse werkte zich zaterdag in de tweede ronde van de kwalificaties voor het WTA-toernooi van Brisbane eenvoudig langs de Amerikaanse Victoria Duval: 6-1 en 6-2.

Bertens moet nu alleen nog zien af te rekenen met de Australische Ashleigh Barty om zich te plaatsen voor het hoofdschema. Vrijdag won ze in de eerste ronde al van Danka Kovinic uit Montenegro.

Brisbane is het eerste internationale toernooi dat ze speelt sinds de US Open in augustus. Verleden week stond ze voor het eerst weer op de tennisbaan na haar enkelblessure. Ze prolongeerde toen haar nationale titel bij de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam.

Bertens is door de operatie aan haar enkel afgezakt naar de 87e plaats. In april 2013 stond ze 41e.

Rus

Arantxa Rus wist niet door te dringen tot de laatste kwalificatieronde in Brisbane. Zij verloor met 6-7 (6) en 2-6 van de Russische Alla Koedrjavtseva in de Australische stad.

In Nieuw-Zeeland was de eerste ronde van de kwalificaties van het WTA-toernooi van Auckland het eindpunt voor Michaëlla Krajicek. Zij moest haar meerdere erkennen in de Française Irena Pavlovic: 7-6 (8) en 6-3. 

Richel Hogenkamp plaatste zich in Auckland wel voor de tweede ronde van de kwalificaties. De thuisspeelster Emma Hayman bleek een maatje te klein voor de Nederlandse: 6-0 en 6-1. Hogenkamp speelt zondag tegen de Tsjechische Lucie Hradecka.

Lees ook: Bertens: 'Ik ben straks beter dan ooit'