Voor Raymond van Barneveld zit het WK darts er al op. De 46-jarige Hagenaar moest vrijdag in de derde ronde buigen voor Mark Webster uit Wales: 3-4.

Van Barneveld heeft vijf wereldtitels op zijn naam staan, waarvan één uit 2007 bij de toonaangevende bond PDC. Hij nam tegen Webster tot drie keer de leiding, maar de Welshman knokte zich steeds weer langszij.

Webster won de laatste zes legs op rij en verdiende daarmee een plek in de kwartfinales. Daarin stuit hij mogelijk opnieuw op een Nederlander.

Michael van Gerwen, die na de vroege uitschakeling van Phil Taylor  favoriet is voor de eindzege, moet dan zaterdag wel eerst afrekenen met de Schot Gary Anderson.

Smith

Eerder op vrijdagavond kon Engelsman Michael Smith zijn sensationele overwinning in de tweede ronde op Taylor, die vorig jaar Van Gerwen in de finale versloeg, geen vervolg geven.

De 23-jarige Smith werd uitgeschakeld door Peter Wright: 3-4. De Schot, bekend om zijn bontgekleurde haren, haalde een hoog gemiddelde van ruim 105 punten per beurt.

De Australiër Simon Whitlock bereikte de laatste acht door Kevin Painter met gemak aan de kant te schuiven (4-0). Zowel Whitlock als Painter bereikte één keer de WK-finale, maar beiden verloren die.