Dankzij haar winst op de drie kilometer bij het olympisch kwalificatietoernooi stelde Ireen Wüst vrijdag definitief haar ticket voor de Winterspelen veilig.

Toch was er een klein punt van zorg voor de schaatsster van TVM. Jorien ter Mors, een vaste waarde op de ploegenachtervolging, greep wederom naast een olympisch startbewijs.

“Het was een verrassende uitslag”, doelde Wüst op de tweede en derde plaats voor Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden. “Met het oog op de ploegenachtervolging had ik wel verwacht en gehoopt dat Jorien erbij zou zitten.”

Ter Mors kampt tijdens het OKT echter met de gevolgen van een griep die haar twee weken eerder velde. Daardoor greep zij op zowel de duizend meter als de drieduizend meter naast een olympische uitverkiezing.

“Dat is eigenlijk best wel een beetje balen omdat juist zij de enige is die geen aanspraak kan maken op een aanwijsplek”, vervolgde Wüst, die zich verder niet wilde mengen in de discussie waarom Ter Mors van bondscoach Arie Koops geen potentiële aanwijsplek kreeg.

“Jorien heeft maar één achtervolging gereden terwijl bijvoorbeeld Diane Valkenburg ook geen recht heeft op een aanwijsplek, terwijl zij met ons wereldkampioen werd.”

De Brabantse, die door haar definitieve kwalificering voor de Spelen ook het startbewijs op de duizend meter officieel verzilverde, hoopt dat Ter Mors zaterdag alsnog een ticket pakt op de 1500 meter. “Samen met De Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek hebben we dan een aardige ploeg voor de achtervolging staan.”

Lees ook: Ter Mors kampt met gevolgen griep

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Bekijk de aanwijsvolgorde