Sven Kramer en Jorrit Bergsma treffen elkaar zaterdag op de tien kilometer. Dat heeft de loting vrijdagavond in Thialf uitgewezen. De kopmannen van de TVM en de BAM-ploeg gaan in de één na laatste rit van start.

Jan Blokhuijsen komt in de laatste rit in actie tegen Bob de Jong. Daarmee komt de wens van BAM-coach Jillert Anema uit. Op de eerste dag van het OKT troefde Blokhuijsen, die later van start mocht, De Jong met miniem verschil af.

Voorafgaande aan de loting sprak Anema de hoop uit dat De Jong en Blokhuijsen het op de tien kilometer wel rechtstreeks tegenelkaar konden opnemen. "Als ze maar tegen elkaar rijden", legde de coach uit. "Dan kunnen ze het onderling uitvechten. Anders wordt het voor degene die als eerste moet toch lastiger."

Daarnaast hoopte Anema dat De Jong in de laatste rit mocht rijden om het startbewijs voor zijn vijfde Olympische Spelen veilig te stellen. "Dat zou het mooist zijn natuurlijk. Als je die wint weet je zeker dat je gaat. Een geweldige motivatie."

500 meter

Voor de vrouwen staat zaterdag de 500 meter op het programma. Alleen de nummer 1 krijgt op basis van de prestatiematrix een startbewijs voor de Spelen, de nummers 2, 3 en 4 gaan de wachtkamer in.

Nederlands kampioene Margot Boer sluit de eerste 500 meter af met een rit tegen Annette Gerritsen, haar voornaamste concurrente Thijsje Oenema rijdt in rit 7 tegen Mayon Kuipers. Laurine van Riessen en Marrit Leenstra vormen het achtste paar. Na de 10 kilometer van de mannen staat de tweede 500 meter op het programma.

Lees ook: Gebroeders Mulder naar Spelen op 500 meter

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Lees ook: Ronald Mulder wint eerste 500 meter op OKT

Bekijk de aanwijsvolgorde