Nadat ze eerder op de duizend meter ver buiten het zicht van het podium bleef, slaagde Jorien ter Mors er vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi ook niet in op de drieduizend meter een startbewijs in de wacht te slepen.

De van nature shorttrackster, op voorhand één van de grote favorieten voor een startbewijs op de drie kilometer, leek in haar rit duidelijk niet honderd procent te zijn.

Na afloop van de race moest ze dan ook bekennen dat ze een kleine twee weken voor het OKT te kampen kreeg met een zware griep waardoor ze vijf dagen lang niet aan schaatsen toekwam.

“Pas afgelopen zaterdag hebben we weer even geshorttrackt en het daarna weer wat opgepakt”, legde Jeroen Otter, haar coach, uit. Dat was een te korte periode om weer op niveau te komen.

Te lang

Op de 3000 meter was het puur de lengte van de race die haar vrijdag opbrak. “Hij was drie ronden te lang”, stelde Otter vast. Dat beaamde Ter Mors: “Ik ben er vol ingegaan. Ik wilde knallen. En tot vlak voor het einde was het een goede rit. Maar ze hadden het einde moeten schrappen. Ik heb nog nooit zo’n zware drie kilometer gereden.”

Ter Mors merkte de afgelopen dagen dat het herstel van trainingen niet zo snel ging als normaal. De griep speelde haar nog altijd parten. Toch was het geen optie om voorzichtig te starten. “Ik dacht: een nieuwe dag, nieuwe kansen”, zei ze.

Vermoeidheid

Otter denkt niet dat zijn rijdster een te druk programma heeft gehad de afgelopen tijd of dat de spanning van het KNSB Kwalificatietoernooi haar te veel werd. Het is puur een gevolg van haar ziekte. “Het is gewoon vermoeidheid. Ze is nog niet hersteld.”

De deelname van Ter Mors aan de 1500 meter staat niet ter discussie stelden zowel Otter als Ter Mors. “We hebben niet het idee om niet te starten. Ze is hier tenslotte ook niet helemaal weggereden”, aldus de coach.

Ook Ter Mors toonde zich strijdbaar voor de schaatsmijl die over twee dagen op het programma staat. “Ik ga die 48 uur optimaal benutten om te herstellen. Ik kan niet anders. Ik wil dat ticket. Ik heb meer kansen en die wil ik pakken.”

Lees ook: Gebroeders Mulder naar Spelen op 500 meter

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Lees ook: Ronald Mulder wint eerste 500 meter op OKT

Bekijk de aanwijsvolgorde