De tweelingbroers Ronald en Michel Mulder hebben zich vrijdag op de 500 meter geplaatst voor de Olympische Spelen. Beide sprinters wisten in Thialf het baanrecord aan te scherpen en bleven zodoende hun grootste uitdager Jan Smeekens voor.

Ronald Mulder sloeg als eerste toe. Op de eerste van de twee 500 meter omlopen klokte hij 34.59, een nieuw baanrecord en een stevig fundament onder zijn olympische uitverkiezing.

In de tweede omloop dook Michel Mulder, die in de eerste 500 meter vrijwel gelijk eindigde met Smeekens, ruim onder het nieuwe baanrecord van zijn broer. De 34.31 die hij klokte was niet alleen een nieuwe beste tijd in Thialf, het was ook een nieuw wereldrecord op een laaglandbaan.

Door de twee bovenste plekken zijn beide gebroeders Mulder zeker van een startbewijs voor Sotsji. Jan Smeekens werd derde en moet daardoor nog even plaatsnemen in de wachtkamer. Hij staat nu op de twaalfde plek in de aanwijsvolgorde en is afhankelijk van dubbelingen op hoger geplaatste afstanden.

Jesper Hospes eindigde als vierde en moet vrezen dat zijn lage klassering op de aanwijsvolgorde hem geen plek op de Winterspelen zal opleveren.

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Lees ook: Ronald Mulder wint eerste 500 meter op OKT

Bekijk de aanwijsvolgorde