Gianni Rome had vrijdag geen goed woord over voor het optreden van Linda de Vries op de drie kilometer. De TVM-rijdster hinderde zijn pupil Yvonne Nauta op de kruising, die vervolgens driehonderdste van een seconde tekortkwam voor haar olympische startbewijs.

"Dit soort gedrag kan ik moeilijk als sportief bestempelen", zei een zichtbaar aangedane Romme in de catacomben van Thialf. "Of ik boos ben? Nou, het adrenalineniveau is wel erg hoog nu."

Romme draaide er verder niet omheen: De Vries was volgens hem schuldig aan het feit dat Nauta, die later nog op de 1500 en de 5000 meter in actie komt, nog geen olympisch ticket heeft.

"Kijk alleen al naar die rondetijden. Ze verloor zeker meer dan die driehonderdste van een seconde. Dat ze op deze manier de derde plek verliest en mogelijk een plek op de Spelen is gewoon extra zuur", aldus de tweevoudig olympisch kampioen die stelde dat overrijden geen zin had.

Dom

De Vries zelf beschreef haar actie in één woord. "Dom! Echt heel dom! Normaal zie je zo'n kruising aankomen, maar dit keer echt niet. Ik schrok enorm, ik heb een flink schuldgevoel nu."

Dat schuldgevoel beperkt zich echter tot de wissel zelf. De Vries vindt niet dat zij debet is aan het mislopen van het olympische startbewijs door Nauta. "Die schuld ga ik niet op me nemen. Uiteindelijk was het wel mijn fout, maar zij had het zelf ook kunnen voorkomen. We hadden het allebei beter kunnen oplossen."

Romme bestrijdt die lezing. "Linda sloot haar gewoon op, Yvonne kon geen kant meer op." De coach van Team Liga gelooft ook niet dat De Vries op de wissel Nauta niet zag komen.

"Dat bestaat niet. Geloof me, ik heb zelf lang genoeg geschaatst om te weten dat dat niet mogelijk was. Twee ronden eerder was er al een moeilijke kruising, ze had dus moeten weten dat Yvonne eraan kwam. Dat zij daar zat. Het kan niet dat ze het niet wist. Nogmaals, de beelden spreken voor zich. Dit kan ik niet beschrijven als sportief gedrag van Linda."

Calamiteit

Romme kon nog niet zeggen of hij, en collega Marianne Timmer, zich zullen beroepen op een aanwijsplek voor een calamiteit. "Arie Koops (technisch directeur KNSB, red.) heeft ook tegenover ons niet precies uitgelegd wat een calamiteit inhoudt. Alleen dat het de absolute wereldtop betreft. Volgens mij heb je het dan over de categorie Kramer en Wüst."

"Maar het is voor ons wel van belang dat we nu intern gaan kijken of we daar toch een beroep op gaan doen", besloot Romme die stelde dat ze sowieso het gesprek met de KNSB aangaan.

Geen commentaar

Arie Koops wilde vrijdagavond geen commentaar geven op het incident tussen De Vries en Nauta. “Wij maken op 31 december bekend wat een calamiteit is en wat niet. En niet eerder.”

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Bekijk de aanwijsvolgorde