Ireen Wüst heeft zich vrijdag in Thialf officieel geplaatst voor de Olympische Spelen in Sotsji. De schaatsster van TVM schreef de 3000 meter op haar naam bij het olympisch kwalificatietoernooi.

Wüst snelde naar een tijd van 3.59,45. Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden verzekerden zich met een tweede en een derde plek ook van deelname aan de 3000 meter in Sotsji.

Met haar derde plek op de 1000 meter was Wüst nog niet zeker van een plek op de Spelen, maar op de 3000 meter reed ze overtuigend naar de winst. Ze was de enige die onder de barrière van vier minuten kwam.

Van der Weijden, die rijdt voor het team Project 2018 van coach Johan de Wit, verraste met een tijd van 4.03,70 en debuteert op de Spelen. Dat geldt ook voor juniore Antoinette de Jong die in het kielzog van Wüst naar 4.03,56 reed.

Kruising

Jorien ter Mors liep verrassend de Spelen mis op deze afstand omdat ze in de slotfase volledig instortte. De rijdster die zich met het shorttrack al plaatste voor Sotsji werd slechts zevende in 4.05,27 met een laatste ronde van 35,0.

Yvonne Nauta, die bij de kruising werd gehinderd door haar gediskwalificeerde tegenstandster Linda de Vries, miste op drie honderdste de Spelen. Ze krijgt de kans om de afstand opnieuw te rijden, maar maakt daar waarschijnlijk geen gebruik van.

Diane Valkenburg was met een zesde plaats in 4.04,97 ver verwijderd van de top drie en moet hopen dat ze zich op de 1500 meter nog weet te kwalificeren. Marije Joling werd vijfde (4.05,25) en gaat voor een nieuwe kans bij de 5000 meter.

Lotte van Beek en Marrit Leenstra pakten donderdag op de 1000 meter al een ticket naar Sotsji.

Lees ook: Gebroeders Mulder naar Spelen op 500 meter

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Lees ook: Ronald Mulder wint eerste 500 meter op OKT

Bekijk de aanwijsvolgorde