Ronald Mulder heeft vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf de eerste slag geslagen op de 500 meter.

De sprinter toonde zich op de eerste van twee omlopen sneller dan zijn voornaamste concurrenten Michel Mulder, Jan Smeekens en Jesper Hospes.

Ronald Mulder zette in de laatste rit van de eerste 500 meter een tijd van 34.59 op de klokken. Nog nooit was iemand zo snel in Thialf.

Hij verdedigt daardoor een voorsprong van bijna tweetiende van een seconde op zijn tweelingbroer Michel en Smeekens.

Smeekens won het onderlinge duel van Michel Mulder. Het verschil tussen de twee was echter minimaal; 34.73 om 34.75. De twee beste 500 meter rijders zijn verzekerd van een ticket voor Sotsji.

Ook Hospes reed zijn snelste race ooit in Thialf. Hij kwam echter net niet onder de 34 seconden: 35.05.

Kjeld Nuis kwam tot een tijd van 35.19 en was daarmee de 'beste van de rest'. Stefan Groothuis (35.21), Sjoerd de Vries (35.29) en Hein Otterspeer (35.32) volgen op grotere afstand en moeten hopen dat de top vier een misstap begaat in de tweede 500 meter, om kans te houden op een olympisch ticket.

Aanwijsvolgorde

In de strijd om de olympische tickets gaat het bij de 500 meter om een klassement over twee omlopen. De nummers één en twee zijn dankzij de indexering van de kortste sprintafstand op de aanwijsvolgorde zeker van deelname aan de Winterspelen.

De nummers drie en vier gaan de wachtkamer in. Door de twaalfde en de vijftiende plek op de volgorde moeten de schaatsers op die plek hopen dat er op de hoger ingeschatte afstanden dubbelingen plaatsvinden en dat er geen aanwijsplekken voor de ploegenachtervolging worden gebruikt.

Door de rechtstreekse kwalificatie van Jan Blokhuijsen donderdag op de vijf kilometer is de kans op dat scenario al afgenomen.

De tweede 500 meter wordt later op vrijdag verreden.

Bekijk de aanwijsvolgorde

Lees ook: Otterspeer: 'Richt mijn pijlen op de 1000 meter'

Lees ook: Wüst, De Jong en Van der Weijden naar Spelen op 3000 meter

Lees ook: Romme: 'De Vries onsportief'

Lees ook: Van der Weijden: 'Die wissel verpest mijn vreugde'

Lees ook: Nauta: 'Ik werd van de baan gereden'

Lees ook: Gebroeders Mulder naar Spelen op 500 meter