Na de langeafstandspecialisten is het vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) bij de mannen de beurt aan de sprinters. Op de 500 meter lijkt de strijd te gaan tussen Ronald Mulder, Michel Mulder, Jan Smeekens en Jesper Hospes.

De nummers 1 en 2 zijn zeker van een plaats op de Olympische Spelen. De nummer 3 lijkt, met een twaalfde plaats op de prestatiematrix, ook naar Sotsji te mogen. De nummer 4 weet pas aan het einde van het OKT waar hij aan toe is.

Smeekens en Michel Mulder rijden vrijdag op de eerste 500 meter tegen elkaar. Zij zijn ingedeeld in de zevende race. Ronald Mulder treft in de slotrit Stefan Groothuis en Hospes is samen met Pim Schipper in de negende rit ingedeeld.

De vrouwen rijden vrijdag de 3000 meter. Ireen Wüst, die donderdag als derde finishte op de 1000 meter, neemt het in de achtste en laatste rit op tegen Antoinette de Jong. Jorien ter Mors, de belangrijkste uitdager van Wüst, komt net daarvoor in actie tegen Jorien Voorhuis.

Het programma begint vrijdag om 17.18 uur met de 500 meter voor mannen. Daarna leggen de vrouwen de 3 kilometer af. Het programma wordt afgesloten met de tweede 500 meter voor mannen.

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?