Lotte van Beek en Marrit Leenstra hebben zich donderdag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen.

Schaatsbond KNSB hanteert bij het OKT de zogenoemde prestatiematrix, met als doel om de Nederlanders met de grootste medaillekansen in Rusland aan de start te hebben. De nummers één en twee van de 1000 meter staan hoog op die matrix en zijn zeker van deelname.

De nummers drie en vier staan lager geklasseerd en moeten afwachten. Ireen Wüst eindigde in 1.15,47 als derde en Margot Boer werd vierde: 1.15,52.

Jorien ter Mors stelde teleur met de vijfde plaats (1.16,30) en zal zich nu moeten richten op haar favoriete afstanden, de 1500 en 3000 meter. Ook op de 1000 meter was ze op voorhand een van de kandidaten voor een olympisch startbewijs.

Annette Gerritsen lijkt deelname aan de Olympische Spelen te kunnen vergeten. De rijdster van Team Activia pakte vier jaar geleden nog zilver in Vancouver op de kilometer. Nu kwam Gerritsen niet verder dan de twaalfde plaats: 1.16,99.

Haar ploeggenote Laurine van Riessen eindigde met 1.16,42 als zesde en kan deelname aan de 1000 meter in Sotsji ook vergeten.

Lees ook: Van Beek: 'Ik was té euforisch

Lees ook: Wüst: 'Voor het moment goed genoeg'

Lees ook: Droomscenario voor Van Veen en Groenewold

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?