Dat Sven Kramer al op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi zijn startbewijs voor de Winterspelen zou veiligstellen, lag in de lijn der verwachting.

Toch was de kopman van het Nederlandse schaatsen naar eigen zeggen 'opgelucht' dat hij zeker is van de Spelen.

"Eigenlijk zou het logisch moeten zijn", was de eerste reactie van Kramer. "Maar dit is toch wel een opluchting.”

Kramer zegevierde donderdag op de vijf kilometer voor Jorrit Bergsma. Door de hoge klassering op de aanwijsvolgorde zijn beide schaatsers zeker van deelname aan de Spelen.

Reden tot feest is het nog niet bij Kramer. "Of ik nu al een gat in de lucht spring? Dat doe ik hopelijk over zes weken in Sotsji."

Bergsma

Ook Jorrit Bergsma reageerde opgelucht na het (verwachte) veiligstellen van zijn olmypische ticket. "Ik ben zeker opgelucht, blij dat deze achter de rug is", reageerde hij na afloop van de vijf kilometer. "Je weet van tevoren hoeveel concurrentie er op deze afstand is, dus ik ben blij dat hij binnen is."

Volgens Bergsma verliep het volgens plan op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi. "Ik heb dit seizoen en vorig seizoen nooit naast het podium gestaan, dus ik wist dat het moest kunnen. Maar toch, Jan Blokhuijsen was echt in vorm. Gelukkig ging het vandaag boven verwachting goed."

Blokhuijsen legde echter wel beslag op de derde plaats, vlak voor de ploeggenoot van Bergsma; Bob de Jong. De veteraan stapte daardoor stevig balend van het ijs. "Ik kon wel zien dat Bob niet zo blij was", refereerde Bergsma nog kort aan zijn ploeggenoot.

Kramer was wel blij dat Blokhuijsen derde werd. "Vooral met het oog op de ploegenachtervolging, ook al was dat goed afgevangen", doelt hij op de aanwijsplekken. "Iedereen heeft denk ik toch liever dat hij zich op deze manier plaatst voor de Spelen."

Lees ook: Kramer en Bergsma verzekeren zich van Spelen

Lees ook: De Jong: 'Dit is heel erg zuur'

Lees ook: Blokhuijsen: 'Hoor thuis op de Spelen'

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?

Lees al het schaatsnieuws op NUsport