Marianne Vos is donderdag bij de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Heusden-Zolder opnieuw als tweede geëindigd achter de Amerikaanse Katherine Compton.

De regerend wereldkampioene moest afgelopen zondag in Namen eveneens genoegen nemen met deze klassering.

Achter Compton en Vos werd de Belgische Sanne Cant derde. In Namen keerde Vos vorige week terug in het veld na een pauze van twee maanden.

Ze heeft haar programma met het oog op de wereldtitelstrijd begin februari in Hoogerheide uitgebreid. Vrijdag start ze in Loenhout, op Nieuwjaarsdag rijdt ze de Grote Prijs Sven Nys. De route naar het WK loopt daarna via Surhuisterveen, Rome (WB), Gieten (NK), Rucphen en Nommay (WB).

Van der Haar

Lars van der Haar heeft zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Nederlander reed in de slotfase met succes weg bij zijn medekoplopers. Hij bleef de Tsjechen Martin Bina en Zdenek Stybar voor.

Eerder dit seizoen won Van der Haar in Valkenburg en Tabor. Hij verstevigde met zijn zege zijn leidende positie in de tussenstand. Hij heeft na vijf wedstrijden 337 punten. De Duitser Philipp Walsleben, donderdag vierde, volgt met 304 punten. Er staan met Rome en Nommay nog twee wedstrijden op het programma.

''Het ziet er goed uit'', zei de Nederlander na zijn triomf in Heusden-Zolder. ''De top drie was mijn doel. Maar ik ga nu alles proberen om 'm te winnen. We gaan kijken of dit lukt.''

Het was volgens Van der Haar vooral een tactische race. ''Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk vooraan te zitten. Ik hield ook steeds Sven Nys in de gaten, want er kan van alles gebeuren als hij terugkomt, maar ik bleef in een goede positie.''

Van der Haar reed in Heusden-Zolder zeer attent en bleef voortdurend aan de kop van de wedstrijd. In de laatste ronde leek het uit te lopen op een sprint. Maar Van der Haar liet het niet zover komen. Hij versnelde op het laatste steile stuk en slaagde erin een gaatje te slaan. Bina en Stybar konden hem op het laatste rechte stuk niet meer achterhalen.

Thijs van Amerongen was de tweede Nederlander op de negende plaats.

Van der Poel

Mathieu van der Poel heeft donderdag bij de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Heusden-Zolder de overwinning bij de beloften behaald. De wereldkampioen bij de junioren had op de finish elf seconden voorsprong op de Belg Wout Van Aert.

Mike Teunissen was de tweede Nederlander op het podium op de derde plaats. Stan Godrie en David van der Poel, de broer van Mathieu, eindigden in de top tien. Godrie werd vijfde en Van der Poel zesde.