Roda JC heeft Jon Dahl Tomasson aangesteld als hoofdtrainer. De Deense oefenmeester komt per direct over van Excelsior Rotterdam.

De 37-jarige Tomasson ondertekent een verbintenis voor drieënhalf jaar in Kerkrade en blijft tot medio 2017 aan de club verbonden, zo meldt de eredivisionist donderdag op de officiële website.

De Deen heeft nog weinig ervaring als trainer. De voormalige aanvaller stond pas sinds afgelopen zomer aan het roer bij Excelsior, dat momenteel zevende staat.

De oud-Feyenoorder is een goede bekende van technisch manager Leon Vlemmings van Roda JC. Het duo werkte samen bij Excelsior, waar Tomasson als assistent-trainer fungeerde.

Vlemmings denkt dat met Tomasson de juiste keuze is gemaakt. "Het is een jonge trainer met een schat aan ervaring als profvoetballer. Daarnaast heb ik hem leren kennen als een enorm talentvolle, bevlogen en enthousiaste trainer, die naar onze mening perfect binnen ons geschetste profiel past."

Tomasson is met zijn 37 jaar de jongste trainer in de eredivisie en is als enige de veertig jaar nog niet gepasseerd. De Deen speelde 112 interlands voor het nationale elftal. Hij kwam naast Feyenoord uit voor sc Heerenveen, Newcastle United, AC Milan, VfB Stuttgart en Villarreal.

Trots

"Wij zijn trots dat ook een trainer zich bij onze club kan ontwikkelen", stelt algemeen directeur Ferry de Haan op de website van Excelsior.

"Wij gunnen Jon deze stap, al is het natuurlijk vervelend voor ons. Wij zijn tevreden over de manier waarop hij werkt en daarom vinden wij het jammer dat hij vertrekt. Wij moeten nu eerder dan we hadden gedacht op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Daar zullen we de komende weken de tijd voor nemen."

Tomasson kwam twee jaar geleden naar Excelsior. Hij was assistent van John Lammers en het seizoen erna van Vlemmings. Met ingang van dit seizoen was de Deen voor het eerst eindverantwoordelijk op Woudestein. Hij behaalde deze zomer de benodigde papieren en kon meteen als hoofdtrainer aan de slag in Kralingen.

Brood

Roda JC moest op zoek naar een opvolger van Ruud Brood, die eerder deze maand werd ontslagen. De club wilde het liefst voor 5 januari een vervanger, want dan gaan de Limburgers op trainingskamp.

Vorig seizoen wendde Roda onder de leiding van Brood op het nippertje degradatie af. Dit seizoen staat de ploeg na achttien wedstrijden op een teleurstellende vijftiende plek, met drie punten meer dan hekkensluiter NEC. Roda presteert in het bekertoernooi wel goed en treft volgende maand AZ in de kwartfinales.