De komende dagen wordt duidelijk welke schaatsers en schaatssters Nederland in februari gaan vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Sotsji. In Thialf liggen twintig startbewijzen klaar; tien voor de mannen en tien voor de vrouwen. 

Het olympisch kwalificatietoernooi begint donderdag met de 5 kilometer voor mannen en 1000 meter voor vrouwen. Maandag is de laatste dag van het OKT.

Op de 5 kilometer voor mannen mag Nederland in Rusland deelnemen met drie schaatsers. Sven Kramer is donderdag favoriet, gevolgd door Jorrit Bergsma. Bob de Jong en Jan Blokhuijsen zijn andere kanshebbers op een olympisch ticket.

Kramer schaatst in de laatste rit tegen Blokhuijsen. Bergsma komt net daarvoor in actie tegen Douwe de Vries. De Jong is in het zesde paar ingedeeld en heeft Christijn Groeneveld als opponent.

Bij de vrouwen is de concurrentie op de 1000 meter groot. Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Margot Boer zijn op voorhand allemaal kansrijk.

De nummers één en twee kwalificeren zich voor de Olympische Spelen. De nummers drie en vier staan een stuk lager op de prestatiematrix die door de KNSB wordt gebruikt bij het OKT. Zij zullen pas aan het einde van het toernooi weten of hun prestatie voldoende was.

Lees ook: 'Kans is groot dat we afscheid gaan nemen van Gerritsen'

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?