De Graafschap heeft trainer Pieter Huistra per direct ontslagen. Dat maakte de nummer zes van de Jupiler League dinsdag bekend.

De reden voor het ontslag zijn de tegenvallende resultaten. De Graafschap verloor zijn laatste twee competitieduels thuis van FC Den Bosch en Helmond Sport.

"Pieter is een goede trainer, maar in onze ogen niet de geschikte man om de spiraal te doorbreken. We vinden het moment qua beslissen en communiceren uiterst vervelend, maar we denken dat het ook ongepast is om Pieter in het ongewisse te laten", stelt algemeen directeur Henk Bloemers op de clubsite.

De Graafschap gaat zich de komende dagen beraden over invulling van de trainerspositie.

De club uit Doetinchem staat op een teleurstellende zesde plaats in de Jupiler League op dertien punten achterstand van koploper FC Dordrecht.

De 46-jarige Huistra was bezig met zijn tweede seizoen bij De Graafschap. Hij eindigde vorig jaar als achtste met de club die weer zo graag in de eredivisie wil uitkomen. Huistra was tussen 2010 en 2012 hoofdtrainer van FC Groningen. De oud-international had daarvoor Jong Ajax onder zijn hoede.

Linssen

Edwin Linssen, aanvoerder van De Graafschap, moest dinsdag op internet lezen dat hoofdtrainer Pieter Huistra was ontslagen. ''Voor ons kwam het wel als een verrassing", vertelt hij aan Voetbal International.

''Maandag hadden we de afsluiting van het jaar, met de hele club en alle vrijwilligers. Toen was er nog niets van te merken en er werd al over de voorbereiding in januari gesproken. Ook met de trainer. En nu is hij ontslagen. Als aanvoerder moet ik zoiets op internet lezen, dat zegt genoeg.''

De leiding van De Graafschap vroeg twee maanden geleden nog aan de spelersgroep of er voldoende draagvlak was voor het aanblijven van Huistra. ''Toen was er nog volop vertrouwen'', zegt Linssen.

''En vervolgens hadden we als ploeg ook een opleving. Helaas vallen de laatste weken de resultaten weer flink tegen en geeft de club de trainer niet langer de tijd.''