Mark Tuitert is regerend olympisch kampioen op de 1500 meter, maar het is maar de vraag of hij de komende Spelen in Sotsji zal halen. Daarvoor zal hij op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) een stuk beter moeten rijden dan eerder dit seizoen. 

"Het wordt allesbeslissend", zegt hij tegen Schaatsen.nl.

De rijder van Team Beslist.nl had in de aanloop naar het OKT liever een betere vorm getoond. “Het seizoen is niet verlopen zoals ik had gehoopt of gedacht”, geeft hij toe. "Maar ik heb het liever in het voorseizoen dan nu."

Er valt ook niets meer aan te veranderen. De eerste seizoenshelft is geweest en nu is de blik naar de toekomst gericht. "Ik start liever als topfavoriet en dat ik iedereen aan stront rijd, maar dat is ook geen garantie voor succes."

Vier jaar geleden ging Tuitert ook van een zeer slechte vorm naar absolute wereldtop in enkele weken. "Ik reed drie weken voor Vancouver één van mijn slechtste wedstrijden ooit, op de 500 meter", brengt hij in herinnering.

"Ik heb het in me om te verbazen, zowel op een positieve als een negatieve manier", zegt hij schouderophalend. "Maar liever dat dan grijze middenmoot."

Vertrouwen

Na een goede trainingsperiode en bemoedigende resultaten in trainingswedstrijden heeft Tuitert vertrouwen in het OKT, ook al kan hij dat nog niet met wedstrijdresultaten onderbouwen. 

Zijn coach Gerard van Velde gaf eerder op dinsdag aan dat het lastig zal worden voor Tuitert om zich te plaatsen voor Sotsji.

"Ik ben wie ik ben en ik ben van mezelf overtuigd. En wat er in de pers staat zal me een zorg zijn", zegt Tuitert. "Het gaat iedere week, iedere dag weer wat beter."

De eerste afstand die Tuitert rijdt op het kwalificatietoernooi is de 500 meter, op vrijdag. "Dat is vooral een test en een goede prikkel." De nadruk ligt voor hem de dagen erna, de 1000 meter op zondag en de 1500 meter op maandag.

Lees ook: Van Velde verwacht niet dat Tuitert titel kan verdedigen

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?