De laatste rit op de 5 kilometer voor mannen bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) gaat donderdag tussen Sven Kramer en Jan Blokhuijsen.

Dat heeft de loting in Thialf dinsdag uitgewezen.

Kramer is favoriet voor de zege op de 5000 meter. Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Blokhuijsen zijn de andere schaatsers die in aanmerking lijken te komen voor een startbewijs voor de Olympische Spelen op deze afstand.

Bergsma rijdt in de zevende en voorlaatste rit tegen Douwe de Vries. De Jong is in het zesde paar ingedeeld en heeft Christijn Groeneveld als opponent.

De 5 kilometer is een van de interessantste afstanden bij de mannen. Schaatsbond KNSB hanteert een prestatiematrix bij het OKT. Die is gemaakt om ervoor te zorgen dat de Nederlanders met de grootste medaillekansen naar Sotsji worden gestuurd.

Op die matrix staan de lange afstanden bij de mannen, de 5 en 10 kilometer, er erg goed voor. De nummers één en twee op de 5 kilometer gaan sowieso naar Sotsji en de nummer drie naar alle waarschijnlijkheid ook.

Aanwijsplek

Veel ogen zijn in Thialf gericht op Blokhuijsen. Afgaande op de prestaties van de eerste maanden van dit seizoen ligt het voor de hand dat Kramer en Bergsma als eerste en tweede eindigen op de 5 kilometer.

De strijd om de derde plaats gaat dan tussen De Jong en Blokhuijsen. Laatstgenoemde is een vaste waarde voor Nederland in de achtervolgingsploeg.

Mocht Blokhuijsen zich niet op een individuele afstand weten te plaatsen voor Sotsji, dan is de kans heel groot dat hij een aanwijsplek krijgt om alsnog met Kramer en Koen Verweij de achtervolging te kunnen rijden.

Dat gaat dan ten koste van de schaatser die van de tien gekwalificeerde Nederlandse mannen het laagst staat ingedeeld op de prestatiematrix.

Wüst

Ireen Wüst begint haar OKT donderdag met een rit op de 1000 meter tegen Laurine van Riessen. Wüst en Van Riessen komen in de zevende van de tien ritten de baan op.

Op de kilometer voor vrouwen is de concurrentie voor een olympisch startbewijs behoorlijk. Lotte van Beek maakt dit seizoen indruk. De schaatsster van Team Corendon treft in de negende race Marrit Leenstra, die ook een kanshebster is.

Een rit eerder is het de beurt aan Jorien ter Mors, die ruim twee weken terug grote indruk maakte op de 1500 en 3000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Ter Mors schaatst tegen Manon Kamminga.

Boer

Margot Boer, eind oktober vierde bij de NK afstanden, sluit de 1000 meter af tegen Antoinette de Jong. Annette Gerritsen, vier jaar geleden winnares van olympisch zilver, is ingedeeld in rit zes tegen Roxanne van Hemert.

Nederland mag tien vrouwen afvaardigen naar de Spelen. De nummers één en twee op de 1000 meter staan op de vierde en achtste plek op de matrix en kwalificeren zich dus sowieso.

De nummers drie en vier zullen pas aan het einde van het toernooi weten of hun prestatie voldoende was. De nummer drie op de kilometer neemt plaats veertien in op de matrix en moet dus hopen dat bepaalde schaatssters, zoals Wüst en Ter Mors, meerdere startbewijzen opeisen.

Dan komen er plaatsen vrij en komen ook vrouwen van buiten de top tien op de matrix in aanmerking voor een ticket voor de Olympische Spelen. De nummer vier op de 1000 meter staat zestiende in de matrix.

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische schaatstickets verdeeld?

Lees ook: Van Riessen verwacht 'bloedbad' op kilometer