Coach Gerard van Velde van Team Beslist.nl houdt er rekening mee dat Mark Tuitert zijn gouden medaille op de 1500 meter niet zal kunnen verdedigen bij de komende Winterspelen in Sotsji. Volgens Van Velde wordt kwalificatie bij het OKT een lastig verhaal voor de regerend olympisch kampioen.

"Met een groot aantal van de jongens gaat het goed", blikt Van Velde, zelf olympisch kampioen in 2002, daags voor de start van het olympisch kwalificatietoernooi vooruit.

"Alleen met Mark gaat het iets minder op het moment. Hij kan nog wel wat snelheid gebruiken. Daar werken we hard aan en Mark is ook een schaatser die snel kan veranderen, dat hebben we in het verleden ook gezien."

Van Velde verwacht echter dat de 33-jarige Tuitert zich niet weet te scharen bij de tien Nederlandse schaatsers die in Rusland van start mogen gaan. Los van de vorm van de routinier komt dat volgens de coach vooral door de positie van de 1500 meter op de aanwijsvolgorde.

Bekijk het interview met Van Velde:

"De eerste plaats op de 1500 meter staat al laag in de matrix, de tweede plaats staat niet eens in de top tien. Er is dus een redelijke kans dat alleen de winnaar van de afstand bij het OKT zich kwalificeert. Dat wordt voor Mark gewoon lastig. Ik denk dat de 1500 meter in Sotsji echt een combi-afstand zal zijn die gevuld wordt met schaatsers van de 1000 en de 5000 meter."

Hein Otterspeer, een andere pupil van Van Velde, heeft na een tegenvallend voorseizoen volgens de coach wel weer de opgaande lijn te pakken. "Met Hein gaat het zeker beter, afgelopen weekeinde ging het goed. Hij moet zijn kop erbij houden en zich concentreren op de dingen die hij moet doen. Dan kan hij zomaar voor een verrassing zorgen."

Lees ook: Twijfels bij Smeekens over conditie

Lees ook: Groothuis 'opgebloeid' richting zijn laatste OKT