Jac Orie is niet te spreken over de manier waarop de selectievolgorde voor de Olympische Spelen tot stand gekomen is.

"Ik heb geen goed gevoel bij de procedure. De totstandkoming van de volgorde is zeer ongecontroleerd gebeurd", aldus de coach van BrandLoyalty.

"Bij de vergaderingen met de selectiecommissie is niet genotuleerd terwijl we daar meerdere malen om gevraagd hebben."

Door het gebrek aan notulen werd het proces ‘wollig’, zo benadrukt Orie, die ook de hand in eigen boezem steekt. "We hadden daar misschien zelf scherper op kunnen zijn en ons als trainers beter moeten organiseren."

Overigens vermoedt Orie niet dat het kwade wil was van de KNSB. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen daar met goede bedoelingen zit, de selectiecommissie, de trainers en de KNSB. Maar het hoort transparant en recht door zee te zijn. Nu was het een proces waar fouten op de loer liggen."

Niet onfeilbaar

Met het eindproduct, de selectievolgorde, is Orie niet eens zo ontevreden. "Ik heb geen probleem dat 'ie er is. En je haalt er nooit alles uit wat iedereen eruit wil halen. Als coach probeer je bijvoorbeeld gewoon een zo groot mogelijke kans voor je eigen rijders te creëren."

"Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen kijk erop, maar in principe is het hartstikke goed gereedschap. De vraag is alleen wel: hoe gebruik je het?"

De coach pleit bovendien voor een losse omgang met de selectievolgorde. "Het is gestoeld op het verleden en dat vertegenwoordigt niet de waarheid. We moeten dus na het OKT wel ons gezonde verstand blijven gebruiken. De matrix is namelijk niet onfeilbaar."

Lees ook: Groothuis 'opgebloeid' richting zijn laatste OKT