AMSTERDAM - Supporters van Ajax hebben zelf in de hand of ze de laatste twee wedstrijden van het seizoen kunnen bijwonen. Wanneer fans van de Amsterdamse club zich komende zondag op bezoek bij Sparta misdragen, neemt de koploper van de eredivisie geen toeschouwers mee naar de laatste wedstrijd van het seizoen op 5 mei bij NEC, een duel waar Ajax kampioen zou kunnen worden.
Ajax
Sparta
NEC

Het is Ajax er eveneens alles aan gelegen dat de thuiswedstrijd op zondag 21 april zonder incidenten verloopt. Bij ongeregeldheden met Amsterdamse fans speelt de club de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen
FC Den Bosch

Cohen

Ajax maakte donderdag deze waarschuwingen aan het adres van de eigen aanhang bekend. Ze volgen op de harde woorden die Job Cohen maandag sprak. De burgemeester van Amsterdam weigert nog langer politie in te zetten in de Amsterdam ArenA. Als Ajax de veiligheid in zijn stadion niet kan garanderen, wordt voortaan geen vergunning meer afgegeven.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) wil niet langer drie- tot vierhonderd politiemensen inzetten om alleen maar supporters uit elkaar te houden. Enkele tientallen agenten om het verkeer te regelen acht de driehoek genoeg.

Verwerpelijk

Michael van Praag noemt de houding van de lokale top van Amsterdam verwerpelijk. Hij pleit voor een gezamenlijke aanpak en toonde donderdag zijn goede wil door zelf enkele maatregelen af te kondigen. Naast het dreigement van het spelen van twee duels zonder Ajax-supporters beloofde de preses dat Ajax zijn supporters nog beter gaat controleren.

Fans die zich misdragen worden in de toekomst nog sneller verwijderd en tijdens de laatste thuiswedstrijden van het seizoen tegen
FC Utrecht

/SPORTUtrecht en Amsterdam dreigen voetbalclubs met speelverbod