PSV heeft zondag het jaar waarin het honderdjarig bestaan werd gevierd op een goede manier afgesloten. In het Philips Stadion werd ADO Den Haag met 2-0 verslagen, waardoor de Eindhovense club als de nummer zeven van de eredivisie de winterstop ingaat.

Na de 5-1 vorige week bij FC Utrecht was de zege tegen de Hagenaars de tweede overwinning op rij voor de ploeg van trainer Phillip Cocu na ruim twee maanden waarin niet gewonnen werd.

Net als in de Galgenwaard, waar PSV bij rust met 4-0 leidde, ging de ploeg van Cocu ook tegen ADO Den Haag met een comfortabele voorsprong de rust in. Door twee treffers van Jürgen Locadia stond het halverwege 2-0. Bovendien speelde ADO Den Haag op dat moment al met een man minder.

Doelman Gino Coutinho kreeg na ruim een half uur spelen de rode kaart van scheidsrechter Tom van Sichem nadat hij de doorgebroken Memphis Depay onderuit had gehaald. Locadia schoot de daaropvolgende strafschop overtuigend langs tweede doelman Martijn de Zwart die in het veld was gekomen voor Ninos Gouriye.

De voorsprong voor PSV was meer dan verdiend. De Eindhovenaren waren oppermachtig voor rust, maar wisten aanvankelijk de kansen niet te benutten. Depay schoot al na drie minuten oog in oog met Coutinho naast, Ji-Sung Park slaagde er niet in een voorzet van Santiago Arias binnen te glijden en Jeffrey Bruma kopte van dichtbij naast uit een corner.

Vier minuten voor rust was het opnieuw Locadia die wel trefzeker was. Een voorzet van Oscar Hiljemark kwam via het hoofd van Depay voor de voeten van de twintigjarige spits die overtuigend afrondde: 2-0.

Terugspeelbal

Na rust was Locadia al snel dichtbij zijn derde treffer. Uit een corner schoot hij hard voorlangs. Verder had PSV tegen het tiental van ADO meer moeite om kansen af te dwingen dan voor rust.

Door slordigheden op het Eindhovense middenveld kon de ploeg van trainer Maurice Steijn zelfs een paar keer gevaarlijk worden via onder meer Aaron Meijers (hard schot voorlangs). PSV-doelman Jeroen Zoet verslikte zich daarnaast bijna in een terugspeelbal. 

Het publiek in Eindhoven morde en zag PSV pas tien minuten voor tijd weer een kans creëren. Locadia kopte een voorzet van Adam Maher over. De spits probeerde het een paar minuten later nog met een schot vanaf de rechterkant, maar de bal vloog voorlangs.

In blessuretijd kreeg ADO zowaar nog de kans om de stand iets draaglijker te maken toen Tom Beugelsdijk mocht aanleggen vanaf elf meter. Maar net als tegen FC Utrecht stopte Zoet de strafschop, waardoor het bij 2-0 bleef.

Op 19 januari hervat PSV de competitie met een uitwedstrijd bij Ajax. In de KNVB-beker en de Europa League is de ploeg van Cocu al uitgeschakeld.

Lees ook: Van Sichem: 'Fräser noemde me 'een heel eng mannetje''

Lees ook: Cocu: 'Op dit moment is het resultaat heilig'

Lees ook: Coutinho: 'Niet sportief van Depay'

Lees ook: Locadia: 'Had nog wel paar wedstrijdjes door willen spelen'