FC Groningen heeft zondag thuis met ruime cijfers gewonnen van NEC: 5-2. De ploeg van Erwin van de Looi sluit 2013 daardoor af als nummer zes van de eredivisie. Go Ahead won thuis met 2-1 van FC Utrecht.

Donderdag hadden de twee ploegen elkaar in de achtste finale van de beker ook al ontmoet in de Euroborg en toen won NEC met 1-0, mede door goed keeperswerk van Kalle Johnsson.

Drie dagen later moest de Zweed liefst vijf keer de bal uit het net halen, waaronder drie keer na een doelpunt van Michael de Leeuw.

Het duel begon met een indrukwekkend applaus voor de Groningse clubman Martin Koeman, die woensdag op 75-jarige leeftijd overleed.

Op de tribunes van de Euroborg, waarvan een deel naar de voetbalfamilie Koeman is vernoemd, klapten de geëmotioneerde trainers Ronald Koeman (Feyenoord) en Erwin Koeman (RKC Waalwijk) mee voor hun overleden vader.

Puinhoop

NEC, dat thuis al met 4-1 verloor van de noorderlingen, maakte een puinhoop van de verdediging en keek mede daardoor binnen een half uur al tegen een achterstand aan van 3-0. De Leeuw, Filip Kostic en Rens van Eijden (eigen doel, uit een voorzet van Maikel Kieftenbeld) zorgden voor een jubelstemming in de drijfnatte Euroborg.

NEC-coach Anton Janssen mocht op basis van de vorige competitiewedstrijd tegen Roda JC (4-3, na een 2-0 achterstand) nog wel hopen op een nieuwe inhaalrace van zijn ploeg.

Maar na de wonderschone treffer van De Leeuw, die in de 49e minuut met een prachtige hakbal Johnsson opnieuw passeerde (4-0), was FC Groningen niet meer te achterhalen.

Ketsen

Door verslapping in de Groningse concentratie kon NEC via treffers van Christoph Hemlein en Alireza Jahanbakhsh nog wel terugkomen tot 4-2.

Nadat Tjaronn Chery een vrije trap op de binnenkant van beide palen zag ketsen, bepaalde zijn excellerende ploeggenoot De Leeuw de eindstand op 5-2. De man van de wedstrijd kreeg in de slotfase een dikverdiende publiekswissel van zijn trainer.

Lees ook: De Leeuw over hakbal: 'Je moet een beetje geluk hebben'