Marianne Vos is zondagmiddag als tweede geëindigd in de veldrit in de Belgische plaats Namen, meetellend voor het wereldbekerklassement.

De sportvrouw van het jaar moest bij de Citadel de Amerikaanse Katherine Compton ruim voorrang verlenen.

Vos maakte na een kleine twee maanden haar rentree in wedstrijdverband, nadat er begin november met succes een cyste in haar buikholte was verwijderd.

De Brabantse ging nog wel brutaal van start en sloeg direct een gaatje. Compton kwam echter sterk terug en ging er halverwege de wedstrijd vandoor.

De concurrentie, met Vos voorop, zag haar pas na de eindstreep weer terug. Achter de zesvoudig wereldkampioene eindigde de Britse Nikki Harris op de derde plaats.

"Ik blies mezelf op in het begin", reageerde Vos bij Omroep Brabant. "Dat ik had waarschijnlijk niet moeten doen. Ik kwam mezelf echt tegen in de tweede ronde. Jezelf herstellen in die resterende veertig minuten gaat dan al niet meer."

Van der Poel

Eerder op de dag werd Mathieu van der Poel ook tweede in de beloftencategorie. Hij moest meer dan een minuut toegeven op de Belg Wout Van Aert.

Bij de senioren was Francis Mourey de beste. De 33-jarige Fransman kwam na tien modderige rondes met ruime voorsprong als eerste over de eindstreep. De Belgen Klaas Vantornout en Niels Albert flankeerden hem op het podium.

Klassementsleider Lars van der Haar werd in de openingsfase teruggeworpen door een val op een van de verraderlijke hellingen. De Nederlands kampioen vocht zich sterk terug en werd vijfde, waarmee hij de leiderstrui in de wereldbeker behield.

Wereldkampioen Sven Nys knokte zich na een lekke band terug vanuit de achterhoede naar de vierde plek.